Bijelo Polje: Besplatna vjenčanja tokom radnog vremena

Novom odlukom, Opština Bijelo Polje ukinuće trećinu dosadašnjih lokalnih administrativnih taksi
1054 pregleda 0 komentar(a)
Ukinuće trećinu postojećih taksi: Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti
Ukinuće trećinu postojećih taksi: Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva Vijesti

Broj lokalnih administrativnih taksi u Bijelom Polju, kako je predloženo novom opštinskom odlukom, smanjen je za trećinu, kazala je sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić, na centralnoj javnoj raspravi povodom Nacrta Odluke o lokalnim administrativnim taksama.

Tako će za Bjelopoljce i Bjelopoljke vjenčanje u službenim prostorima tokom radnog vremena biti besplatno, dok će van prostorija, u toku radnog vremena, iznositi 40 eura. Duplo više novca, 80 eura, izdvojiće oni parovi koji će vjenčanje zakazati van radnog vremena i van radnih prostorija, što je ranije koštalo 150 eura.

Nuhodžić je pojasnila da je u odnosu na važeću Odluku o lokalnim administrativnim taksama, u kojoj je bilo 60 osnova za utvrđivanje taksi, došlo je do značajnog smanjenja u predlogu nove odluke i sada postoji 21 osnov za utvrđivanje lokalne administrativne takse.

“Sve to u cilju stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta. Važeća Odluka o lokalnim administrativnim taksama donijeta je 2004. godine i od tada nije bilo izmjena. Donošenjem novog Zakona o administrativnim taksama u martu ove godine u obavezi smo da donesemo novu Odluku o lokalnim administrativnim taksama koja će biti usklađena sa Zakonom“, kazala je Nuhodžić i podsjetila da će nakon javne rasprave utvrđeni predlog biti dostavljen Vladi na saglasnost.

Ona je istakla da su prilikom utvrđivanja iznosa administrativnih taksi, svi iznosi utvrđeni u okviru zakonskog okvira, s tim što nije bilo povećavanja u odnosu na važeću Odluku iz 2004. godine.

Tako je predloženom odlukom predviđeno ukidanje taksi za zahtjeve, molbe, predloge i druge podneske od tri eura, opomene kojom se obveznik poziva da plati taksu (dva eura) i za uvjerenja koja izdaju organi lokalne uprave (tri eura).

„Predloženom Odlukom je predviđeno značajno smanjenje i pojednostavljeno administriranje taksi iz oblasti opšte uprave, iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata, komunalne oblasti, oblasti saobraćaja i puteva, kao i iz oblasti preduzetništva, oblasti poljoprivrede i vodoprivrede“, kazala je Nuhodžić, dodajući da i ovom odlukom lokalna uprava pokazuje da, pored stvaranja povoljnog privrednog ambijenta, želi da svaki administrativni postupak učini jeftinijim i jednostavnijim za svoje građane.

Podsjetila je da se ukidaju takse i na rješenje kojim se odobrava produženje radnog vremena, rješenje o prenamjeni poljoprivrednog zemljišta (30 eura).

Juče je održana rasprava i o članskom doprinosu turističkim organizacijama.

“Kada su i pitanju članski doprinos turističkim organizacijama, glavna novina je da se više taj doprinos neće, kao do sada, utvrđivati na osnovu ukupnog prihoda, već na osnovu poslovnog rezultata privrednih subjekata”, kazao je direktor Uprave javnih prihoda Opštine Veselin Merdović.

“Po rješenju Ministarstva turizma o kategorizaciji, Bijelo Polje je kategorije C, pa se članski doprinos umanjuje za 70 odsto, što se će se pozitivno odraziti na stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta”, objasnio je on.

Bonus video: