Od Berana do Kolašina stizaće se za oko pola sata

Sa obje strane probijaju tunel na saobraćajnici Jezerine - Lubnice, time će se put između dvije sjeverne opštine skratiti za 40-ak kilometara
35323 pregleda 10 komentar(a)
Radovi na putu Kolašin-Berane započeti prije više od dvije godine, Foto: Zoran Đurić
Radovi na putu Kolašin-Berane započeti prije više od dvije godine, Foto: Zoran Đurić

Radnici sarajevske kompanije “Euro-asfalt” probijaće sa obje strane tunel na saobraćajnici Jezerine-Lubnice, kojim će se put od Kolašina do Berana skratiti za četrdesetak kilometara.

Nakon završetka radova, putovanje od jedne do druge sjeveme opštine trajalo bi nešto više od pola sata.

Sada se od Kolašina do Berana stiže za oko sat i po.

Berane bi se zahvaljujući novom putu približilo i glavnom gradu nakon izgradnje prioritetne dionice crnogorskog autoputa Smokovac-Uvač- Mateševo.

Iz kompanije “Euro-asfalt” saopštili su da su počeli sa probijanjem tunela i od strane Lubnica, kako bi što prije završili sa izgradnjom tog objekta.

“Radovi dobro napreduju i očekujemo da ćemo ubrzo moći da objavimo datum kada ćemo probiti cijev”, saopštili su “Vijestima” iz Euro-asfalta. Tvrde da još ne mogu precizirati datum probijanja, jer je riječ o kraškom zemljištu, koje zna biti nepredvidivo tokom izvođenja građevinskih radova.

Radovi na tom putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepune godine, kada je tokom probijanja tunela ispod planine Bjelasice pronađena velika količina vode.

U aprilu prošle godine, Direkcija za saobraćaj tvrdila je da se izgradnja puta Kolašin-Berane nastavlja istom trasom, nakon što se gotovo ocijedila voda iz tunela Klisura na Jezerinama.

Radovi na tom putu, svečano ozvaničeni u maju 2017. godine, zaustavljeni su nakon nepune godine

Iz Direkcije su više puta saopštili da će nastaviti sa probijanjem tunela, nakon što se voda potpuno povuče i da traže rješenje za ocjedne vode, prouzrokovane obilnim padavinama na Bjelasici.

Međutim, iz Direkcije su “Vijestima” u novembru saopštili da su radovi u aprilu ove godine prekinuti zbog pojave obimne količine podzemne vode.

“Kao što je javnost ranije obaviještena, radovi na izgradnji tunela Klisura su početkom aprila prekinuti usljed pojave obimne količine podzemne vode, dotoka i do 200 litara u sekundi...

Direkcija za saobraćaj dala je nalog da se izvrše dodatna geološka istraživanja, pa je na osnovu rezultata, sredinom juna ove godine, izmijenjen Glavni projekat tunela”.

Pojasnili su da se izmjena Glavnog projekta tunela odnosi na “promjenu ranije projektovanog jednostranog na dvostrani podužni pad”.

U Euro-asfaltu očekuju da neće mnogo probiti rok kada je riječ o izgradnji saobraćajnice, iako se gotovo pola godine nije radilo na toj trasi.

“Zbog toga smo počeli radove sa obje strane kako bismo ubrzali proces”, saopštili su.

Iz Direkcije za saobraćaj nijesu odgovorili kada planiraju otvaranje ove dionice. Na pitanja “Vijesti” u vezi sa saobraćajnicom Jezerine-Lubnice nijesu odgovorili ni iz Uprave za saobraćaj.

Završetak radova, kako su ranije najavili iz Direkcije za saobraćaj, planiran je za 6. novembar 2020.

Prema ugovoru sa firmom “Euro asfalt” rok za završetak je 36 mjeseci.

Radovi na putu Jezerine-Lubnice izvode se na ukupnoj dužini 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice.

Iz Direkcije su ranije odgovorili da na prvoj dionici Lubnice rade rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 kilometar i izgradnju galerije duge 80 metara.

Na drugoj dionici Jelovica rekonstruisaće put od oko tri kilometra, a na četvrtoj put dužine manje od jednog kilometra. Iz Direkcije su kazali da će na trećoj dionici Klisura rekonstruisati put od 3,87 kilometara i izgraditi tunel dužine 2.814 metara.

Put košta 34,7 miliona, penali 0,2 odsto za svaki dan kašnjenja

Projekat izgradnje puta Jezerine-Lubnice košta 34,7 miliona eura.

Iz Direkcije za saobraćaj su ranije kazali da će izvođač, ako zbog njega budu kasnili radovi, plaćati penale u iznosu od 0,2 odsto za svaki dan kašnjenja, do maksimalnih 12 odsto ugovorene vrijednosti...

Bonus video: