Leković: Pomažu partijskim poslušnicima umjesto mladima

Predsjednik Mladih demokrata smatra da bi aktuelna vlast, "da hoće i da želi, zadržala svakog mladog čovjeka u našoj zemlji".
1712 pregleda 0 komentar(a)
Mlade Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Mlade Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Statistički podaci koji pokazuju da polovina mladih želi da emigrira iz Crne Gore, odnosno da je u potrazi za boljim životom, jasno ukazuju koliko se već godinama ne vodi računa o ovoj osjetljivoj populaciji, koja u svakoj razvijenoj zemlji predstavlja temelj društva odnosno države, kazao je Momčilo Leković, predsjednik Mladih demokrata

"Ako se na Međunarodni dan mladih, 12. avgust, u Crnoj Gori, u mjestu u kojem živite, osvrnete oko sebe, uočićete jasan problem: mladih više nema, mladi su nas napustili, dok oni malobrojni koji su još uvijek tu, polako, ali sigurno pakuju kofere", navodi Leković.

Mladi u Crnoj Gori su, kako je rekao, od samog starta sklonjeni u stranu.

"Počev od najnižeg uzrasta, obrazovanja te kasnije i zaposlenja, mladi ovoj vlasti nijesu jedan od prioriteta, osim u predizbornoj kampanji kada posluže kao pogonsko gorivo. Ipak, ima i mladih koji su ovoj vlasti prioritet, pa tako djeca funkcionera preko noći postaju uspješni biznismeni, dobijaju milionske kredite, grade mini hidroelektrane, žive u penthausima i školuju se u inostranstvu, po pravilu o trošku države", navodi Leković.

On smatra da bi aktuelna vlast, "da hoće i da želi, zadržala svakog mladog čovjeka u našoj zemlji".

"Prije svega pravilnim obrazovnim sistemom, usmjeravanjem mladih ljudi ka onim privrednim granama i deficitarnim poslovima od kojih će država ali i mlad čovjek imati obostrane koristi. Bespovratnom finansijskom podrškom prije svega na sjeveru, mogla bi se pružiti sjajna prilika mladim poljoprivrednicima i stočarima da žive i rade od svog rada. Porezna opterećenja, koja su izuzetno visoka, mogla bi u slučaju mladih ljudi, a naročito za prvo zaposlenje, smanjiti. Na taj način bi i privatnik imao interes da zaposli odnosno zadrži mladu osobu na konkretnom radnom mjestu", ističe Leković.

On smatra da se raspisivanjem javnih poziva za korišćenje bespovratnih sredstava u svrhu rješavanja stambenog pitanja, za mlade ljude koji tek planiraju da zasnuju porodicu, može spriječiti odliv mladih ljudi, ako se uzme u obzir da veliki broj nema riješeno stambeno pitanje.

"Nažalost, i na posljednjem primjeru koji je aktuelan upravo ovih dana, vidimo da socijalna politika Vlade ni u ovom dijelu, nije posvećena mladim ljudima, već partijskim poslušnicima vlasti koji već imaju riješeno stambeno pitanje. U konačnom, smatramo da mladim ljudima uopšte ne treba puno da osjete optimizam, da osjete da postoji potencijal, da oni svoje snove zaista mogu ostvariti u zemlji u kojoj su se rodili i školovali i da je ovo zemlja koja će im pružiti sigurnu budućnost. Uz nadu i želju da će Crna Gora uskoro postati takva država, svim mladim ljudima u zemlji i inostranstvu želimo srećan 12. avgust, Međunarodni dan mladih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: