Liječenje depresije: Koja hrana može pomoći

Kako se može pronaći način da se depresivnoj osobi vrati psihička i emocionalna uravnoteženost
1657 pregleda 0 komentar(a)
Prirodna medicija, Foto: Vijesti
Prirodna medicija, Foto: Vijesti

Depresija nije prolazno stanje neraspoloženja i pasivnosti, već se radi o ozbiljnoj bolesti koju treba liječiti. Ona utiče na cjelokupni život bolesnika, ali ima i značajan uticaj na okruženje. Izlječenje nikad ne dolazi preko noći, već je potrebna upornost, a što više bolesnik zna o depresiji, lakše će je savladati.

Depresija je bolest poznata od davnina, pa tako i njeno ime dolazi iz latinskog jezika, od latinske riječi deprimere, što znači potisnuti, pritisnuti ili udubiti. Promjena raspoloženja u depresiji može se javiti bez vidljivog razloga ili u očiglednom neskladu s potencijalnim uzrokom.

Glavni simptomi su tužno, tj. sniženo raspoloženje, gubitak energije, gubitak interesa i zadovoljstva, poremećaj apetita i spavanja, a ponekad i razmišljanja o samoubistvu. Osim gubitka radosti življenja, depresija sa sobom nosi i gubitak sposobnosti za rad.

U knjizi "Depresija" iz edicije "Prirodna medicina" opširno su objašnjeni oprobani načini pravilne ishrane koji pomažu u liječenju depresije. Ova publikacija ukazuje kako se depresija može liječiti i kako se može pronaći način da se depresivnoj osobi vrati psihička i emocionalna uravnoteženost.

Bonus video: