SD Berane: Neophodna hitna reakcija nadležnih zbog stanja u azilu

Kako ocjenjuju, opravdano se postavlja pitanje da li objekat kojim upravlja Komunalno preduzeće ima odobrenje za rad i da li su svi neophodni uslovi ispoštovani, shodno relevantnom Zakonu i propisanim uslovima od strane lokalne samouprave, ukoliko ih je Opština Berane i propisala
1479 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Socijaldemokrate Berana osudile su, kako su kazali, nemilosrdan odnos prema životinjama u beranskom azilu i pozvale nadležne na hitnu reakciju nadležnih u cilju što hitnijeg unaprjeđivanja uslova u tom skloništu.

>> Psi dane provode u izmetu, pored azila vire leševi

SD poručuje da ne mogu ostati ravnodušni na jučerašnje saopštenje i snimak uznemirujućeg sadržaja, koji su objavljeni od strane izvjesne nevladine organizacije, a koji prikazuju okrutno postupanje prema životinjama stacioniranim u beranskom prihvatilištu za pse.

"Bizarni snimci, postali su predmet osude čitave javnosti odnosno svih onih koji su imali priliku da ih pogledaju, a čiju vjerodostojnost, jedino negiraju oni, u čijem je opisu posla da obezbijede elementarne uslove života za životinje smještene u ovdašnjem azilu za pse", navodi se u reagovanju beranskog SD-a.

"Snimci na kojima se vide iznemogle životinje, u nehigijenskim i krajnje nehumanim uslovima, uz podatak da taj objekat nema priključak na vodovod, u cilju obezbjeđenja vode za piće, kao i za održavanje higijene, ukazuju na činjenicu da se u ovom skloništu ne poštuju odredbe aktuelnog Zakona o zaštiti dobrobiti životinja. Pomenutim Zakonom, kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti pravnih i fizičkih lica za zaštitu dobrobiti životinja, između ostalog, definisano je da životinje moraju imati pristup dovoljnim količinama vode odgovarajućeg kvaliteta u skladu sa njihovim potrebama, da objekti u kojima se drže životinje moraju biti opremljeni tako da životinje mogu uzimati hranu i vodu na način primjeren njihovoj vrsti kao i da se prostor u objektu i oprema za hranjenje i napajanje mora redovno održavati, odnosno čistiti", dodaje se u saopštenju.

Kako ocjenjuju, opravdano se postavlja pitanje da li objekat kojim upravlja Komunalno preduzeće ima odobrenje za rad i da li su svi neophodni uslovi ispoštovani, shodno relevantnom Zakonu i propisanim uslovima od strane lokalne samouprave, ukoliko ih je Opština Berane i propisala.

"Mimo neophodnosti poštovanja navedenih državnih i lokalnih propisa, potrebno je posjedovati minimum humanosti i ne dozvoliti drugom živom biću da bude izloženo prikazanim, krajnje neprimjerenim uslovima života. Lokalna samouprava države koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ne smije sebi da dozvoli takvo kršenje osnovnih postulata kada su u pitanju zaštita i dobrobit životinja.

Socijaldmokrate se krajnje osuđujuće odnose prema ovakvom nemilosrdnom odnosu prema životinjama a sudeći po svakodnevnim reakcijama, identičan je i jedini ispravan stav čitavog javnog mnjenja. Shodno navedenom pozivamo na hitnu reakciju nadležnih u cilju što hitnijeg unaprjeđivanja uslova u ovom skloništu", zaključuje se u saopštenju SD Berane.

Bonus video: