Državni "stanari" pod lupom ASK

Ako dobijate stan ili kredit od onoga koga treba da kontrolišete, a prvo zahtjevom tražite sredstva, onda ste u jednoj vrsti odnosa koji podstiče da ne budete možda kritični kako se od vas to očekivalo, smatra Zlatko Vujović
6109 pregleda 14 komentar(a)
Čelnici Agencije na jednoj od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Zoran Đurić
Čelnici Agencije na jednoj od ranijih sjednica Savjeta, Foto: Zoran Đurić

Agencija za sprečavanje korupcije ispitaće ko je od onih koji su od Vlade premijera Duška Markovića dobili stanove ili stambene kredite po povoljnim uslovima prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je “Vijestima” iz ove institucije.

“Napominjemo da će posebna pažnja prilikom provjere biti posvećena kontroli imovinskih kartona javnih funkcionera koji su prethodnih dana bili predmet pažnje javnosti u vezi sa stanovima i stambenim kreditima dodijeljenim pod povoljnim uslovima”, stoji u odgovoru Agencije.

Dodaje se da su u toku svakako provjere imovinskih kartona u skladu sa godišnjim planom provjere u 2019. godini.

Među njima bi se mogao naći i sam direktor Agencije Sreten Radonjić, koji je, kako su pisale “Vijesti”, od Vlade dobio 40.000 eura kredita koje nisu prijavljene u njegovom imovinskom kartonu.

U reagovanju, Radonjić je kazao da nije imao obavezu da ga prijavi jer ga u tom trenutku nije iskoristio, ali da je o njemu obavijestio službu Agencije i članove njenog Savjeta.

Vlada je u subotu objavila spisak 95 osoba koje su dobile stanove ili stambene kredite, među kojima su tužioci, sudije, poslanici, ministri...

Ovo pitanje moglo bi da se nađe već sljedećeg utorka na sjednici Savjeta Agencije, na čijem dnevnom redu je izbor predsjednika tog tijela i tekuća pitanja.

Novi član Savjeta Agencije Zlatko Vujović kazao je juče da će na sjednici inicirati provjeru kartona onih kojima je Vlada odobrila stambene kredite ili dodijelila stan jer to, ističe on, može imati uticaj na nezavisnost institucija, a posebno na one institucije koje ne pripadaju izvršnoj vlasti.

“Ako je Vladin kredit takav da je potrebno vratiti svega 20 odsto glavnice po kreditnoj liniji, to znači da vam je neko bespovratno dao značajna sredstva. Sve to svakako ima velikog uticaja, čak i ako je formalno regulisano i ako je sve u skladu sa propisima, otvara se pitanje da li to utiče na integritet i donosioca odluka koji ne pripada izvršnoj vlasti,” rekao je Vujović za Radio Slobodna Evropa.

“Vijesti” su pitale Agenciju za slučajeve četiri od 13 dobitnika stanova koji nisu, prema njihovim kartonima, uvećanje imovine prijavili u posebnim kartonima – specijalne tužioce Lidiju Vukčević i Sašu Čađenovića, pomoćnika ministra odbrane Mihaila Volkova i predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića.

Zakonom je propisano da se uvećanje imovine u vrijednosti preko 5.000 eura mora prijaviti posebnim imovinskim kartonom u roku od 30 dana od dana nastanka promjene, a ovo četvoro javnih funkcionera su promjene prijavili samo u redovnim godišnjim imovinskim kartonima.

Pitale su Agenciju i za više od 10 javnih funkcionera koji su dobili od 10.000 do 40.000 eura kredita od Vlade a nemaju ih prijavljene u svojim imovinskim kartonima. Takođe i za slučaj supružnika, šefa kabineta premijera Dragoljuba Bulatovića i sekretarke u Ministarstvu sporta Tatjane Bulatović, jer u kartonima nisu prijavili kredite onog drugog od 35.000, odnosno 20.000 eura koje su dobili od države.

Zakonom je propisano da podaci u imovinskim kartonima moraju biti tačni i potpuni, u suprotnom će biti izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Komentarišući slučaj direktora Agencije, Vujović je za RSE kazao da možda zakonski nije došlo do sukoba interesa, ali faktički, ako “dobijate nešto od onoga koga treba da kontrolišete, a prvo zahtjevom tražite sredstva, onda ste vi u jednoj vrsti odnosa koji podstiče da ne budete možda kritični i od integriteta kako se od vas to očekivalo”.

Radonjić je “Vijestima” juče potvrdio da su u međuvremenu sredstva uplaćena na njegov račun.

I Đukanović da objavi spisak

Opozicija je saglasana da spisak dobitnika potvrda stepena zarobljenosti države. Demokrate su istakle da se iz njega može, na primjer, vidjeti da među njima nije nijedan predstavnik opozicije riješio stambeno pitanje.

“Nije propuštena prilika da se i kroz ovo pitanje polovini Crne Gore poruči da u Crnoj Gori nije poželjna”, stoji, između ostalog, u njihovom saopštenju.

Iz Demosa su pozvali predsjednika Mila Đukanovića da slijedi primjer Markovića i dostavi listu dobitnika tokom njegovih premijerskih mandata.

“Makar se našli kao dobitnici iste osobe, dakle u više prilika”, stoji u saopštenju.

U otvorenom pismu dobitnicima, Miloš Konatar (URA) pitao ih je da li znaju da mnoge njihove kolega nemaju riješeno stambeno pitanje ili da plaćaju kredite po punoj cijeni a primaju i po nekoliko puta manje plate.

“Da. Znate. I apsolutno vas nije briga, dok god je vama dobro”, kazao je on.

Branka Bošnjak (DF) osvrnula se na primjer šefa Poreske uprave Miomira M. Mugoše, koji je dobio 40.000 eura kredita.

Bošnjak napominje da je prethodno dobio stan od Glavnog grada, a da članovi porodice voze skupe automobile.

“Naravno jedino njemu nije trebao auto jer koristi službeni. Novostečeni imetak prijavljen u imovinskom kartonu je daleko vredniji od prihoda koja je ova porodica prijavljivala”, tvrdi ona.

Šef Poreske je juče odgovorio da njeni navodi predstavljaju politički motivisane konstrukcije koje je odbacio kao apsolutno neistinite. Mugoša je dodao i da će pokrenuti postupak protiv poslanice DF-a.

Željka Savković (Radnička partija) zatražila je da se svim dobitnicima ispita imovina koju su imali prije dobijanja ovih benefita.

Vlada ne odgovara da li će uz spisak objaviti i uslove

Po nalogu Duška Markovića, Vlada je objavila spisak 95 osoba koje su dobile stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

Međutim, iz Vlade nisu odgovorili da li će oni, odnosno Komisija za stambena pitanja, osim spiska objaviti uslove po kojima su oni dodijeljeni, odnosno kriterijume na osnovu kojih je ovaj vid podrške pripao izabranima sa spiska.

Uslovi pokazuju koliko će javni funkcioner na kraju platiti za dobijeni stan ili kredit, a koliki će dio platiti država.

Takođe nisu odgovorili ni da će objaviti spisak i prateću dokumentaciju iz perioda prethodnika premijera.

Bonus video: