Evo kako da se zaštitite od vrućine

Iz Doma zdravlja Podgorica istakli su da tropske vrućine i enormno visoke temperature vazduha mogu da utiču na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva
6388 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Građani bi tokom velikih vrućina trebalo da se pridržavaju preporuka za zaštitu od vrućine, kojima se mogu ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje, poručili su iz podgoričkog Doma zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove istakli su da tropske vrućine i enormno visoke temperature vazduha mogu da utiču na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva.

“Tokom trajanja velikih vrućina neophodno je pridržavati se preporuka zahvaljujući kojima se mogu ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje, jer pravovremene mjere mogu smanjiti zdravstvene posljedice izazvane vrućinama”, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz Doma zdravlja Podgorica, građani dehidraciju od vrućina mogu da izbjegnu uzimanjem vode ili razrijeđenog soka, kao što je limunada.

Iz te zdravstvene ustanove poručili su građanima da ne čekaju osjećaj žeđi da bi povećali unos tečnosti, pogotovo starije osobe koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

“Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. Pijte redovno negaziranu vodu, niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera”, savjetuju iz podgoričkog Doma zdravlja.

Oni su kazali da građani treba da izbjegavaju boravak na direktnom suncu od deset do 17 sati, pogotovo djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes).

Jedna od preporuka građanima je da nose laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala.

Građani bi, kako su naveli iz Doma zdravlja, ukoliko idu izvan doma trebalo da stave šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje.

Iz Doma zdravlja Podgorica savjetovali su građane da koriste posteljinu od prirodnih materijala, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela, kao i da jedu češće, ali male i što tečnije obroke.

“Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, laganu supu, da organizmu povratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite”, dodaju iz podgoričkog Doma zdravlja.

Kako su naveli, građani treba da nastoje da rashlade prostor u kojem žive.

“Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stepena danju, a 24 noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili one sa hroničnim zdravstvenim problemima”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz Doma zdravlja, važno je piti dovoljno tečnosti, jer se znojenjem gubi, što može dovesti do dehidracije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iz Doma zdravlja građane savjetuju da izbjegavaju naporan fizički rad.

“Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između četiri i sedam sati i poslijepodne nakon 17 sati”, kaže se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja su istakli da osobe koje rade na otvorenom, na primjer građevinski radnici, treba češće da se odmaraju, sklanjaju u hlad i piju što više vode.

“Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja”, neke su od preporuka Doma zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove ističu da naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci.

“Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i oblačiti im laganu odjeću koja ih takođe štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa”, rekli su iz podgoričkog Doma zdravlja.

Oni su poručili građanima da ako voze, izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana.

“Ukoliko imate zdravstvene probleme potražite savjet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova. Držite lijekove na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru, u skladu sa datim uputstvom”, rekli su iz Doma zdravlja.

Građani, kako su dodali, ako imaju vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili su izrazito žedni i imaju jaku glavobolju, treba odmah da zatraže pomoć.

Bonus video: