"Veronika je odlučila da umre": Život čine sitnice

Veronika saznaje da su svijet i život satkani od izbora - živjeti ili odustati. Počinje da shvata da život čine sitnice i da se na svakom koraku mogu naći nova zadovoljstva koja čine smisao života
1343 pregleda 0 komentar(a)
Vikendi uz Koelja
Vikendi uz Koelja

"Dana jedanaestog novembra hiljadu devetsto devedeset i sedme godine, Veronika je odlučila da je – konačno! – kucnuo čas da se ubije. Pažljivo je očistila svoju sobu iznajmljenu u samostanu časnih sestara, isključila grijanje, oprala zube i legla", riječi su kojima počinje Koeljov roman "Veronika je odlučila da umre".

Dvadesetčetvorogodišnja Veronika kao da ima sve u životu - mladost i ljepotu, momke i divnu porodicu, posao koji je ispunjava… Ali nešto u njenom životu nedostaje. Ona uzima šaku pilula za spavanje nadajući se da se nikada više neće probuditi. Ali prevarila se - budi se u mentalnoj ustanovi gdje joj saopštavaju da je njena smrt samo pitanje dana.

Veronika saznaje da su svijet i život satkani od izbora - živjeti ili odustati. Počinje da shvata da život čine sitnice i da se na svakom koraku mogu naći nova zadovoljstva koja čine smisao života.

Inspirisan događajima iz piščevog života, roman "Veronika je odlučila da umre slavi pojedince koji se ne uklapaju u obrasce koje društvo smatra normalnim. „Oduševljen sam Koeljovim romanom Veronika je odlučila da umre. Zaista me je duboko potresao“, kazao je čuveni pisac Umberto Eko.

Ne propustite novu knjigu iz edicije "Vikendi uz Koelja“ u 10 knjiga! U prodaji od subote, 31. avgusta.

Bonus video: