Klica: Zaslužio sam, u Podgorici nemam ništa

Ministar Nurković o stanu: Nisam ranije koristio pomoć Vlade, a taj prije kredit je od Monteputa Pešićeva o kreditu: Stan sam davno dobila, u drugom mandatu
29450 pregleda 87 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.08.2019. 16:25h

Direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica, iako mu je imovinski karton pun nekretnina, a na funkciju je došao tek prije dvije godine, ne vidi ništa sporno u tome što je od države dobio povoljni stambeni kredit.

Sa druge strane, to što su od države više puta dobili stan ili stambeni kredit po povoljnim uslovima, pojedini visoki funkcioneri pravdaju činjenicom da je to bilo dok su radili na drugim pozicijama - takođe u državnoj upravi ili u državnom preduzeću.

Klica koji je kadar SD-a i od Vlade je dobio jeftini stambeni kredit od 40.000 eura, vlasnik je tri poslovna prostora, dvije kuće i četiri automobila... Nekretnine je, tvrdi, kupio prije više od 10 godina kada nije bio funkcioner: “U Podgorici nemam ništa i plaćam zakup stana”, kazao je Klica.

On od iznajmljivanja poslovnog prostora mjesečno zarađuje 650 eura. Klica je “Vijestima” odgovorio da je svojim radom i rezultatima sigurno zaslužio da dobije stambeni kredit po povoljnim uslovima od države. Na pitanje zbog čega, kazao je da su prihodi državnog preduzeća kojim rukovodi porasli sa 2,4 na 3,5 miliona eura, a broj posjetioca nacionalnim parkovima dupliran. Od kada je počeo da rukovodi Nacionalnim parkovima, Klicu su zaposleni tog preduzeća optuživali da zapošljava partijske kadrove i svoje sugrađane iz Rožaja. “Vijesti” su ranije pisale da je za godinu njegovog gazdovanja u crnogorskim nacionalnim parkovima zapošljeno najmanje dvadeset članova Socijaldemokrata (SD).

Generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić (DPS) od Vlade je dva puta dobila pomoć - ranije stan od 65 kvadrata, a nedavno i stambeni kredit od 30.000 eura. Ona je “Vijestima” rekla da je “stan dobila prije više od sedam godina, a ne u ovom mandatu”.

Kazala je da je jednosobni stan, u kojem živi sa porodicom, dobila još dok je bila sekretarka Ministarstva pravde.

Pešićeva je odgovorila i da nije tačno da je pored stana i kredita dobila još 15.000 eura za opremanje stana.

Njena godišnja primanja lani su iznosila više od 30.000 eura, koliki je i povoljni stambeni kredit koji je dobila od Vlade.

40 hiljada eura iznosi povoljni stambeni kredit koji je od Vlade dobila pomoćnica ministra rada, Ljiljana Simović, uprkos tome što od rente već zarađuje 1.500 eura mjesečno, koliko je navela u imovinskom kartonu. Ona ima vikendicu od 85 kvadrata, a njen suprug - potpredsjednik Vlade Milutin Simović, trosoban stan od 150 kvadrata

Ministar saobraćaja, Osman Nurković (BS) od države je dobio povoljno stan, iako je ranije koristio kredit od oko 70.000 eura po povoljnim uslovima od Monteputa. “Ranije nijesam koristio pomoć od Vlade, već kredit od preduzeća”, rekao je Nurković, koji je bio direktor državnog preduzeća “Monteput”. U njegovom imovinskom kartonu piše da ima stan od 90 kvadrata, još jedan od 70, kao i poslovni prostor koji je kupio.

“Vijestima” je kazao da, iako je na Vladinom spisku sa stanom od 90 kvadrata, da je on svoj stan od 60 kvadrata zamijenio za veći.

Premijer Duško Marković ispunio je obećanje od prošlog mjeseca objavivši imena funkcionera koji su od 2016. godine do sada dobili stan ili kredit po povoljnim uslovima. Međutim, nijesu objavljeni pojedinačni uslovi po kojima dobijeno vraćaju i po kojima kriterijumima su izabrani dobitnici.

Na spisku su i funkcioneri koji su ranije dobijali pomoć ili već imaju stanove, a imaju platu od oko 1.000 ili po više hiljada.

Prema podacima iz zvaničnih evidencija, funkcionerima je rata za stan sedam puta manja nego građanima, jer država pokriva i do 80 odsto vrijednosti kredita ili stana. Oni, na primjer, kredit od 40.000 eura za rješavanje stambenog pitanja otplaćuju u ratama od oko 40, a građani i do 300 eura.

Predstavnik Sindikata prosvjete, Slobodan Savović, “Vijestima” je juče kazao da prosvjetnim radnicima vrijeđa inteligenciju to što sa platama nižim od prosječne plaćaju mjesečnu ratu za stan od 300 eura, dok sa druge strane ministri sa više nego duplim zaradama stan otplaćuju u ratama od 40 eura.

“Premijer Marković je ogolio način funkcionisanja jednog političkog sistema u kome smo mi građani samo žrtve njihove osionosti neskromnosti i mediokriteta. Mislim da objavljivanjem ovih lista povlašćenih službenika ova vlasti nije mogla se uputiti bolja čestika prosvjetnim radnicima povodom početka nove školske godine”, ocijenio je Savović.

Iz Demokratske Crne Gore najavili su da će da pokrenu postupak ukidanja odluke o dodjeli stanova ministru rada Kemalu Purišiču i predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću i svima koji su dobili stan pod privilegovanim uslovima, a već su imali stan ili kuću u svom vlasništvu. “Prekršen je član 7 Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera koji nalaže da se rješavanje stambenih potreba funkcionera vrši primjenom kriterijuma postojeće stambene situacije. Na taj kriterijum, koji nije neophodno detaljnije obrazlagati, Vlada se nije ni osvrnula”, rekli su iz te partije.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) smatraju da su imena dobitnika stanova ili povoljnih kredita potvrdila da Crna Gora nije zemlja jednakih šansi za sve, već privilegovanih, među kojima su i oni koji imaju veći boj nepokretnosti. Podsjetili su da neki od funkcionera nijesu prijavili stan ili kredit Agenciji za sprečavanje korupcije.

MANS: Objavite uslove po kojima su dijeljeni stanovi

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražili su od Vlade da objavi sve podatke o uslovima pod kojima su funkcioneri dobili stanove i kredite. “Zbog čega su oni toliko povlašćeni u odnosu na ostale građane Crne Gore? Zbog čega funkcioner koji mjesečno zarađuje 4 000 eura, i po više puta dobija stambeni kredit za koji mu mjesečna rata ne prelazi 40 eura?

Istovremeno, običan građanin Crne Gore, podstanar, koji radi za deset puta manju platu, često i 7 dana u sedmici bez osiguranja, plaća ogromne kamate da bi riješio stambeno pitanje”, saopštili su iz MANS-a.

Ustavni će razmatrati inicijativu, ali nema oduzimanja stanova

Poslanici Demokratske Crne Gore podnijeli su predlog za ocjenu ustavnosti Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji, kako kažu, na mala vrata uvodi mogućnosti privilegovanja funkcionera i to uz diskriminisanje svih ostalih kategorija stanovništva.

“S obzirom na to da je taj predlog potpisalo pet poslanika, moraće da se razmatra u hitnoj proceduri”, saopštili su.

Međutim, i ukoliko Ustavni sud prihvati ovu inicijativu i utvrdi da je Zakon neustavan, odluka se ne primjenjuje retroaktivno - na funkcionere koji su već dobili stan ili kredit od države.

Bonus video: