Angažovali spasilački brod zbog jakog vjetra na primorju

Svi turisti i građani Crne Gore, mogu pozvati besplatan specijalni broj 129 i prijaviti bilo kakav problem na moru i zatražiti pomorski vremenski izvještaj
2846 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije, Foto: UPSUL
Sa akcije, Foto: UPSUL

Nakon najavljenog pogoršanja vremenskih prilika, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je preventivno isplovila sa čamcem SAR-5, u rejonu od luke Bar do Buljarica, gdje je bilo po radarskim i AIS (automatska indentifikacija plovila), naveći broj privatnih čamaca, jedrilica i turističkih plovila.

Pri isplovljenju počeo je da duva jak sjevero-istočni vjetar, koji je prinudio sva plovila na moru u tom trenutku da se vrate u luku Bar ili sutomorski zaliv.

Posada u sastavu Bošković i Asović, je kod tunela iz Golog brda u Sutomoru, uočila čamac pasara sa tendom na kojem su se nalazila porodica muž, žena i dvoje male djece, koji su iskrcani u Sutomore, a čamac su bezbjedno dopratlili do luke Bar.

Na području Čanja i Kraljičine plaže, su se nalazilo oko 100 turista koju su ukrcani u dva turistička brodića ''Kalina'' i ''Kraljičina plaća'' takođe, uz asistenciju i preventivno djelovanje zbog jačine vjetra koji je mjenjao smjer ispraćeni do sutomorske plaže i bezbjedno iskrcani.

Žarko Lukšić iz UPSUL rekao je Vijestima da je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je i ovom prilikom pokazala savjesno i odgovorno prventivno djelovanje u cilju blagovremenog djelovanja i sprečavanja potencijalnih akcija traganja i spašavanja na moru, koja mogu biti prouzrokovana naglim promjenama vremenskih prilika.

I ovom prilikom sva koordinacija se obavljala preko Pomorsko operativnog centra, gdje su operateri navodili spasilačku posadu i usmjeravali na plovila na moru.

Svi turisti i građani Crne Gore, mogu pozvati besplatan specijalni broj 129 i prijaviti bilo kakav problem na moru i zatražiti pomorski vremenski izvještaj.

Bonus video: