Ništa od gradnje hotela u centru Budve?

Sekretarijat koji vode Demokrate dobio svojstvo stranke u postupku izdavanja saglasnosti na idejno rješenje šestospratnog kondo hotela sa pet zvjezdica, DF čeka procjenu katastra
16669 pregleda 10 komentar(a)
Projektovani izgled kondo hotela
Projektovani izgled kondo hotela

Glavna arhitektica Ana Samardžić dala je Opštini Budva svojstvo stranke u postupku izdavanja saglasnosti na idejno rješenje budućeg šestospratnog kondo hotela sa pet zvjezdica, koje tivatska kompanija „Velja voda lux“ planira da gradi na jedinoj zelenoj površini u centru Budve - parceli ispred kompleksa „TQ Plaza“.

Sekretarijat za zaštitu imovine, koga vode kadrovi Demokrata, zatražio je da se lokalnoj upravi prizna svojstvo stranke u postupku, jer je dio parcele gdje je predviđena gradnja, u vlasništvu Opštine. Time su praktično sproveli u djelo svoju namjeru da se Opština osigura dok traju pregovori sa tivatskom kompanijom kojoj namjerava da za parcelu od 3.000 kvadrata u zamjenu da poslovno stambene prostore koji su u Lameli C kompleksa “TQ Plaze” oduzeti kriminalnoj grupi na čelu sa Svetozarom Marovićem. Demokratska Crna Gora inicirala je da se parcela tivatske kompanije proglasi javnim interesom, a potom i ekpropriše i zadrži kao park, te onemogući bilo kakva gradnja. Oni su predložili i da se takođe izvrši i proglašenje javnog interesa i parka u okviru Turističkog naselja „Slovenska plaža“, a nakon procjene i izvrši eksproprijacija.

Odluka se našla krajem jula na skupštinskom zasjedanju, ali je na zahtjev Demokratskog fronta, što su podržali i opozicioni odbornici iz redova DPS-SD, kao i dva samostalna odbonirka povučena sa dnevnog reda, uz obrazloženje da nije pravno utemeljena i da budžetom nije predviđen novac za ekproprijaciju. To je dovelo do žustre polemike i međusobnog optuživanja, na relaciji Demokratska Crna Gora - DF, koja je kulminiral time što su odbornici Demokrata napustili sjednicu, koja je potom zbog nedostatka kvoruma i prekinuta, i ujedno označila početak političke krize koja i dalje trese vladajuću koaliciju.

Menadžer grada Milo Božović (DF) ranije je “Vijestima“ kazao da je Opština odbila zahtjev investitora za gradnju i ponudila im da započnu pregovore.

„Od samoga početka imaju dva problema. Prvi se odnosi na pristupni put, koji je po Detaljnom urbanističkom planu ucrtan do njihove parcele, ali kroz podzemnu garažu koja treba da bude izgrađena na opštinskoj parceli. Mi to ne dozvoljavamo, kao ni to da im ustupimo koeficijente sa opštinske parcele, kako bi oni gradili. Ponudili smo im da otkupimo parcelu, što su dugo vremena odbijali, ali su na kraju prihvatili. Poslata je na procjenu državnom katastru da se utvrdi vrijednost njihove parcele i to je već urađeno. Takođe smo poslali i da se izvrši procjena prostora u Lameli C. Iako je prilikom preuzimanja Specijalno tužilaštvo uradilo procjenu, a potom je i Opština uradila svoju, koje su razlikuju, mi smo zatražili da Katastar uradi novu procjenu. Kada to bude gotovo, a očekujemo vrlo brzo, sješćemo za sto sa ljudima iz firme “Velja voda Lux” kako bismo se dogovorili o razmjeni“, ranije je kazao Božović.

Imajući u vidu da Sekretarijat za zaštitu imovine vode kadrovi Demokrata, iniciranje da Opština dobije svojstvo stranke u postupku samo je na vidjelo izbacilo to da ne postoji povjerenja među koalicionim partnerima, i da Demokrate žele da se parcela zaštiti od gradnje dok ne bude donijeta odluka u parlamentu.

Tivatska kompanija „Velja voda lux“ zatražila je u junu da im da saglasnost na idejno rješenje kondo hotela sa pet zvjezdica, koji bi imao 39 smještajnih jedinica, sa svim potrebnim pratećim sadržajima - podzemnom garažom, restoranom i slobodnom površinom sa uređenim vodenim površinama.

Zadržali bi park, a ispod njega gradili četvorospratnu garažu

Jedina zelena oaza u srcu Budve, zemljišni kompleks od gotovo 7000 kvadrata, vlasništvo je, osim kompanije “Velja Voda lux”, i Opštine Budva, a predmet interesovanja je Mitropolije crnogorsko primorske, koja traži da joj se vrati komad zemlje, koji joj navodno pripadao.

Božović je naveo da je ideja Opštine da kada izvrši zamjenu nekretnina sa kompanijom “Velja voda lux”, na parceli zadrži park, a ispod nje izgradi višetažna podzemna garaža.

Bonus video: