Blank: Linija između slobodnog i govora mržnje može biti veoma zamagljena

388 pregleda 1 komentar(a)
Daniel Blank, Foto: OEBS
Daniel Blank, Foto: OEBS

Linija između slobodnog i govora mržnje može biti veoma zamagljena, i moderatori medijskih portala imaju važnu i izazovnu ulogu u profesionalnom upravljanju neprimjerenim komentarima, rekao je menadžer Programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, podržavajući medijske kuće u moderiranju komentara na internetu, organizuje obuku za predstavnike pet crnogorskih medija od 12. do 17. avgusta u Podgorici.

Bivši urednik BBC-jeve službe za monitoring Stiven Herman predstavio je novinarima najbolje međunarodne prakse kada je moderiranje komentara internet korisnika u pitanju.

Obuka je bazirana na Smjernicama za moderiranje komentara korisnika i Etičkom kodeksu, dokumentima razvijenim pod pokroviteljstvom Misije.

Herman je rekao da mu je drago što dijeli svoje znanje sa novinarskim organizacijama u Crnoj Gori, kako bi im pomogao da prepoznaju mogućnosti i suoče se s izazovima upravljanja interaktivnošću i komentarima na portalima i platformama društvenih medija.

"Postoje velike mogućnosti, a i stvarne poteškoće, u moderiranju komentara uz istovremeno poštovanje slobode izražavanja i promovisanje rasprave, a sve bez zalaženja u zloupotrebu i netrpeljivost“, kazao je Herman.

Blank je kazao da mediji nude nove i uzbudljive mogućnosti za internetski dijalog i interakciju sa svojom publikom.

"Ali, komentari korisnika ponekad mogu biti zloupotrebljeni i preći u govor mržnje i podsticanje na nasilje – uključujući i diskriminaciju po osnovu pola", rekao je Blank.

On je ocijenio da takvi komentari ne samo da štete ugledu medija, već izdavača mogu izložiti zakonskim procedurama zbog promovisanja govora mržnje.

"Linija između slobodnog govora i govora mržnje može biti veoma zamagljena, i moderatori medijskih portala imaju važnu, ali i izazovnu ulogu u profesionalnom upravljanju neprimjerenim komentarima, u skladu sa međunarodnim standardima“, rekao je Blank.

Podrška zdravom, demokratskom, nezavisnom i profesionalnom medijskom okruženju u Crnoj Gori je, kako se navodi, u velikoj mjeri u fokusu rada Misijinog Programa za medije.

Saopšteno je da je Misija u martu podržala izradu Smjernica koje razrađuju pravila, etičke standarde i uputstva o tome kako moderirati komentarima čitalaca na internet portalima.

Bonus video: