Bar: Gradnja desetospratnice po zakonu

Iz MORT-a odgovorili ko gradi zgradu u Baru, na čijem su gradilištu pala četiri stabla pored trotoara
3941 pregleda 2 komentar(a)
Na gradilištu postavljena tabla, Foto: Čitalac Vijesti
Na gradilištu postavljena tabla, Foto: Čitalac Vijesti

U slučaju gradnje desetospratnice u Makedonskoj ulici u Baru ispunjene su sve formalno-pravne procedure, proizilazi iz odgovora koji je “Vijestima” dostavljen iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Na gradilištu te zgrade, 7. avgusta, pala su četiri stabla tik pored trotoara. Tada je poslije više intervencija građana na lice mjesta izašla patrola Komunalne policije kojoj su na gradilištu saopštili da stabla “nisu namjerno oborena, već ih je potkopala podzemna voda, pa su se sama obrušila”.

U tom momentu, prošle srijede, investitor je zvanično bio nepoznat, jer na gradilištu, iako to zakon nalaže, nije bilo istaknute table sa podacima o njemu, izvođaču radova, nadzornom organu, građevinskoj dozvoli. Barski Čempresari su na svojoj Fejsbuk stranici odmah reagovali, ali i drugi Barani na društvenim mrežama, ispoljivši ogorčenje što se i u Makedonskom naselju nastavlja neslavni ovogodišnji barski trend uništavanja drveća, nakon sječe 90 stabala čempresa u srednjoškolskom dvorištu, te desetkovanja zimzelenih zasada u zelenom pojasu.

“Investitor na izgradnji stambeno-poslovnog objekta na urbanističkoj parceli B2- UP 1, u zahvatu DUP „Topolica IV“ je Snežana Pajković. Izvođač radova je „Fortuna“ d.o.o. Podgorica, a nadzorni organ “Mageling” doo Bar. Investitor je urbanističko-građevinskoj inspekciji na odgovarajućem obrascu dostavio prijavu građenja br. 107/4 - 3714/1 od 5. 7. 2019, za stambeno-poslovni objekat spratnosti Po+P+9.

Predmetna lokacija je u zahvatu DUP-a „Topolica IV“. Urbanističko-građevinska inspekcija je inspekcijskom kontrolom predmetne lokacije devetog avgusta utvrdila da je ispred gradilišta postavljena tabla sa podacima o objektu”, saopšteno je “Vijestima” iz MORT-a.

Na tabli inače piše da je početak radova 10. avgusta.

Iz MORT-a su još naveli i da je njihova urbanističko-građevinska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor 9. avgusta tokom kojeg je utvrđeno da se izvode radovi “na širokom iskopu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji je planiran na predmetnoj lokaciji”.

“Gradilišna ograda postavlja se na granici urbanističke parcele. U odnosu na javnu površinu i trotoar, nadležna za postupanje je komunalna inspekcija Opštine Bar. Urbanističko-građevinska inspekcija, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, kontroliše izgradnju objekta na predmetnoj parceli. U odnosu na stabla koja su oborena, kontrolu je izvršila komunalna inspekcija Opštine”, piše u odgovoru MORT-a.

Bonus video: