Autobuska stanica u Tivtu duplirala prihode

AST je lani ostvarila ukupne prihode od 300.513 eura, što je duplo više nego 2017.
1253 pregleda 2 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Preduzeće „Autobuska stanica Tivat“ (AST), čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat, lani je imalo uspješnu poslovnu godinu u kojoj je dupliralo prihode i skoro za duplo uvećalo ostvarenu dobit.

Prema izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem za 2018. koji će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta 20. avgusta, AST je lani ostvarila ukupne prihode od 300.513 eura, što je duplo više nego 2017. kada su ukupni poslovni prihodi te firme iznosili 150.558 eura. AST je sa radom počela tek 1. jula 2017, jer je u prvoj polovini te godine objektom Autobuske stanice u Tivtu gazdovala firma „Prehrana“ iz Pljevalja u vlasništvu biznismena i člana Glavnog odbora DPS Hilmije France.

AST kojom rukovodi Zoran Stanković, lani je ostvarila ukupnu dobit od 75.203 eura prije oporezivanja, što je značajno više nego prethodne godine kada je dobit iznosila 40.121 euro. Prema odluci o rasporedu dobiti o kojoj će se 20. avgusta izjašnjavati odbornici, sva zarada AST će nakon odbijanja poteza na kapitalnu dobit od devet odsto, biti uplaćena u budžet osnivača - Opštine Tivat koja će tako od ovog svog preduzeća prihodovati 68.380 eura.

Takav predlog odluke administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) kandidovala je uprkos odluci Borda direktora AST da se ostvarena dobit zadrži kao neraspoređena za potrebe investiranja u objekat stanice i njegovu tehničku opremu. AST zapošljava 14 radnika čija je prosječna plata u prošloj godini iznosila 410 eura. Usluge Austobuske stanice lani su tokom sezone koristila 64 prevoznika iz Crne Gore i regiona, dok su van sezone na stanicu svraćali autobusi 33 prevoznika. U prosjeku tokom špica sezone u julu, avgustu i septembru, sa AST Tivat lani je bilo 75 polazaka autobusa dnevno, odnosno 45 dnevnih polazaka u zimskom periodu, dok je AST lani ukupno opslužila 17 odsto više putnika nego 2017.

Bonus video: