CRIJEVNE INFEKCIJE

Rotavirusom zaraženo preko 30 djece

Epidemiolozi tvrde da prate situaciju u Bečićima i da je u Budvi registrovano petoro oboljelih. Situacija uobičajena - crijevne infekcije češće ljeti
35758 pregleda 10 komentar(a)
Stomačni rotavirusi češći na primorju, obolijevaju najčešće djeca (ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Stomačni rotavirusi češći na primorju, obolijevaju najčešće djeca (ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Od crijevnih infekcija izazvanih rotavirusima oboljelo je od početka mjeseca do juče 38 osoba, od kojih je čak 36 djece uzrasta do četiri godine, a najveći broj zaraženih je iz Podgorice, Cetinja i Budve.

To su „Vijestima“ kazali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), pojasnivši da su crijevne zarazne bolesti zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju mikroorganizama češće ljeti.

U toj ustanovi tvrde da je najveći broj oboljelih od crijevnih infekcije iz Podgorice (29 slučajeva od kojih 15 izazvanih rotavirusom), iz Cetinja (13 slučajeva od kojih četiri izazvanih rotavirusom) i iz Budve, gdje je svih petoro oboljelih inficirano rotavirusom.

Nekoliko građana kazalo je da su djeca koja borave u budvanskom naselju Bečići zaražena rotavirusima jer je došlo do izlivanja fekalija na plažu i šetalište. Tvrde i da su se inficirala kupajući se u moru.

Kako je na području Budve za prvih 16 dana ovog mjeseca oboljelo pet osoba, koliko i na Cetinju, te kako su i u drugim opštinama zabilježeni slučajevi infekcije izazvane rotavirusima, ne može se tvrditi da su oboljeli baš zbog kupanja u zagađenom moru.

36 djece i dvoje odraslih oboljelo je od početka mjeseca od rotavirusa, a u IJZ–a tvrde da se iz toga može zaključiti da je situacija po pitanju infekcija tim virusom uobičajena, kako po pitanju geografske distribucije (više slučajeva zabilježeno je u primorskoj regiji zemlje što je za očekivati s obzirom na turističku sezonu), tako i po pitanju starosne dobi jer se ovo oboljenje najčešće bilježi kod male djece.

Iz IJZ-a su kazali da ih je Higijensko-epidemiološka služba (HES) Doma zdravlja Budva obavijestila o problemima nastalim nakon kvara kolektora kanalizacione mreže opštine, na dijelu Bečići-Rafailovići:

„IJZ prati situaciju u smislu nadzora nad zaraznim bolestima, ali HES, Uprava za inspekcijske poslove, opštinska komunalna služba i službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju angažovane od opštine i privatnih pravnih lica u čijem vlasništvu su pogođene parcele bili su u obavezi da sprovedu sanaciju terena, što su prema trenutno dostupnim informacijama i učinile svaka u svom domenu odgovornosti“.

Iz IJZ su pojasnili da oboljenje čiji je uzrok rotavirus ne može da se razlikuje od drugih infekcija čiji su uzročnici neki drugi crijevni virusi.

Rekli su i da rotavirusna dijareja može da bude mnogo teža, pražnjenja crijeva češća i učestalija, praćena temperaturom i povraćanjem.

Rotavirus, tvrde, odgovoran je za oko trećinu bolnički liječenih stomačnih infekcija novorođenčadi i djece do pet godina starosti i u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

„Infekcija se prenosi feko-oralnim putem uz mogući kontaktni, respiratorni ili način prenošenja kontaminiranom vodom. Inkubacioni period je 24 do 72 sata, a period zaraznosti u toku akutne faze i tokom izlučivanja virusa, četiri do šest dana. Virus dugo preživljava na čvrstim površinama, u kontaminiranoj vodi i na rukama. Relativno je otporan na uobičajena dezinfekciona sredstva ali ga hlor eliminiše“, kazali su iz IJZ-a.

Epidemiolozi tvrde da je od početka avgusta do juče zabilježen blagi porast slučajeva svih crijevnih infekcija u odnosu na isti period prošle godine, ali se ne može govoriti o epidemiji.

Tokom prvih 16 dana avgusta registrovano je 87 slučajeva crijevnih infekcija, a lani u istom periodu 68.

„Porast broja oboljelih je u domenu očekivanog i s obzirom na broj stanovnika, kao i turista koji borave u Crnoj Gori - ne predstavlja nikakvu epidemijsku formu obolijevanja“, kazali su iz IJZ.

Rotavirusi - veliki problem kod male djece

Epidemiolozi su pojasnili da su najčešći uzročnici crijevnih infekcija virusi, zatim bakterije i jako rijetko paraziti.

Virusi koji najčešće dovode do crijevnih infekcija su adenovirusi, zatim novovirusi, koji češće pogađaju populaciju odraslih, otporni su u spoljašnjoj sredini i lako se prenose direktnim kontaktom sa osobe na osobu i kontaktom preko površina i nerijetko dovode do epidemija u porodicama, školama, na brodovima. Do infekcija dovode i rotavirusi, koji su kako kažu veliki problem kod djece mlađe dobi.