Za pošumljavanje daju 280.000 eura

Najveći broj će biti pošumljen na teritoriji Pljevalja – više od 330.000 komada, navodi se u tenderu
2605 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Amil Ibrahimagić
Ilustracija, Foto: Amil Ibrahimagić

Uprava za šume namjerava da potroši 280.000 eura na pošumljavanje u pet crnogorskih gradova.

Za ta sredstva biće pošumljeno malo više od 460.000 komada sadnica crnog i bijelog bora i smrče.

Najveći broj će biti pošumljen na teritoriji Pljevalja - više od 330.000 komada.

U Beranama 36.000, Mojkovcu 31.800, Bijelom Polju 30.000, a u Nikšiću 26.400 komada sadnica.

Ovaj posao zahtijeva i pripremne radove, za koje se podrazumijeva mašinsko i ručno uklanjanje nesagorjelih ostataka drveta i žbunja i njegovo sakupljanje u gomile na udaljenosti od po 20 metara.

“Programom mjera zdravstvene zaštite i obnove šuma, propisane su mjere i aktivnosti na pošumljavanju opožarenih šumskih površina za jesenju sadnju 2019. godine. Budući da je aktivnosti na pošumljavanju potrebno sprovesti do kraja 2019. godine, skraćivanjem postupka javne nabavke za podnošenje ponuda uštedjeli bismo dragocjeno vrijeme i uspjeli da pravovremeno ugovorimo poslove na pošumljavanju opožarenih površina”, navodi se, između ostalog, u tenderskoj dokumentaciji Uprave postavljenoj na Portalu javnih nabavki.

Oni koji se budu prijavili na tender moraju, između ostalog, dostaviti uvjerenja o zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala, tj. da je propisanog kvaliteta - A klase.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Uprava za šume, raspisalo je u oktobru prošle godine 200.000 eura vrijedan tender za pošumljavanja opožarenih šumskih površina.

Ovaj tender odnosio se na teritorije opština Kotor, Pljevlja i Žabljak.

Na tenderu je pobjedila jedina dostavljena, zajednička ponuda nikšićke firme “Monteno Maks - rasadnik Vir” i pljevaljskog “Taxus Forest Projecta”.

Ugovor je potpisan početkom novembra prošle godine.

Bonus video: