Niko nije želio autobusom do aerodroma: Radije skuplje plaćaju taksi

Podgorica jedini glavni grad u regionu koji nema organizovan gradski prevoz do vazdušne luke, uprkos tome što je samo prošle godine kroz njega prošlo više od milion putnika
11980 pregleda 24 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Podgorica je jedini glavni grad u regionu, ali i šire, koji nema organizovan gradski prevoz do aerodroma, uprkos tome što je samo prošle godine kroz njega prošlo više od milion putnika.

To znači da putnici moraju da plaćaju taksi ukoliko nemaju organizovan privatni prevoz.

Na inicijativu Aerodroma Crne Gore ka Glavnom gradu, prije četiri godine je bila otvorena autobuska linija 20, koja je saobraćala od Hrama Hristovog vaskrsenja do podgoričkog aerodroma. Liniju je realizovalo preduzeće “Alivodić Baston”, a autobusi su saobraćali na svakih 30 minuta po cijeni od dva eura.

“Međutim, interesovanje putnika bilo je jako loše pa su se dešavale situacije da tokom dana uslugu autobuskog prevoza koristi svega par putnika”, kazali su “Vijestima” iz Aerodroma.

Direktor “Gradskog saobraćaja” (nekadašnjeg “Alivodića”) Haris Alivodić kazao je da su zbog ove linije ušli u veliki minus, jer se dešavalo da pazar bude samo pet eura.

“Svuda u svijetu sa aerodroma je obezbijeđen autobuski prevoz. Željeli smo da to ima i Podgorica. Ali zbog čudnih navika naših sugrađana, to jednostavno nije moglo da zaživi”, kazao je Alivodić, dodajući da su putnici za prevoz koristili uglavnom taksi koji je dosta skuplji.

Prema njegovim riječima, to što su putnici uglavnom koristili taksi posljedica je toga što ta vrsta prevoza u Podgorici košta dosta manje u odnosu na druge glavne gradove u regionu i što legalni taksisti nemaju jedinstvenu cijenu.

“U Beogradu da od aerodroma taksijem dođete do grada košta deset eura, putnici koriste autobuski prevoz, jer je jeftiniji dosta”, kazao je Alivodić.

Sa aerodroma “Nikola Tesla” moguće je sa više linija stići do srpske prijestonice, a cijena varira od vrste autobusa i toga da li se karte kupuje na kiosku ili direktno kod šofera - od 0,75 do 2,5 eura - podaci su sa sajta aerodroma.

Sa vazdušne luke “Majka Tereza” moguće se ne samo prevesti do Tirane, nego i do još dva grada u unutrašnjosti Albanije. Autobusi do Tirane saobraćaju svaki sat vremena po cijeni karte od oko 2,5 eura.

Malo manje od 20 linija dnevno ima autobuska linija do prištinskog aerodroma “Adem Jašari”, a cijena karte je tri eura.

Sa aerodroma u Sarajevu, poznatog i kao “Butmir”, ima organizovan autobuski prevoz do centra grada, odnosno Baščaršije, po cijeni karte od pet (2,5 eura) u jednom, odnosno osam konvertabilnih maraka (4 eura) u oba smjera. Ova linija saobraća i po 15 puta dnevno.

Sa aerodroma u Skoplju, koji je do prošle godine i rješenja spora sa Grčkom nosio ime “Aleksandar Veliki”, moguće se prevesti do grada za 180 makedonskih denara, odnosno oko tri eura.

Prema podacima sa sajta podgoričkog aerodroma, putnicima su na raspolaganju taksi prevoz i iznajmljivanje automobila.

Prema cijenama dostupnim na internet stranici aerodroma, ovlašćšeni taksi prevoz do grada kreće se od 12 eura u jednom smjeru. Kada putnik sam pozove neku drugu taksi službu, ta cijena može biti i upola manja.

Mada su pitanja poslata prije gotovo mjesec dana, iz Glavnog grda, na čijem je čelu Ivan Vuković, nisu odgovorili na pitanja da li rade na rješavanju ovog problema, imajući u vidu rast broja putnika koji dolaze u Podgoricu.

Iz Aerodroma napominju da su oni zaduženi za vazdušni, a ne za drumski saobraćaj, ali da su spremni da pomognu u slučaju otvaranja nove linije.

“Uvijek smo spremni da budemo konstruktivni partneri pa smo tako kada je pokrenuta linija do podgoričkog aerodroma obezbijedili stajalište za autobus kao i sve ostale uslove za nesmetan pristup aerodromu. To ćemo učiniti ponovo ukoliko neko od prevoznika odluči da otvori liniju ka Aerodromu Podgorica”, rečeno je “Vijestima” iz državnog preduzeća na čijem je čelu Danilo Orlandić.

Kupili i autobuse za liniju do aerodroma

Direktor “Gradskog prevoza” kazao je “Vijestima” da su za liniju do aerodroma tada kupili dva autobusa.

“Nabavio sam za tu liniju dva kvalitetna autobusa iz Njemačke. Po dogovoru sa nadležnima iz preduzeća Aerodromi, autobus je bio parkiran u prvoj traci do ulaza, putnici su bukvalno iz zgrade ulazili u njega. Bili su komforni, veliki autobusi, bilo je dosta mjesta za prtljag. Ali i pored toga, za prevoz su koristili taksi, koji je neuporedivo skuplji”, kazao je Alivodić.

Bonus video: