Ulcinjani i gosti uživali u bamiji i muzici

Osim bamija, posjetioci su bili u prilici i da probaju cvijet nara, poznatu domaću poslasticu. Besplatno je bilo i vino, pivo, sokovi...
2055 pregleda 0 komentar(a)
Sa fešte, Foto: Samir Adrović
Sa fešte, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.08.2019. 17:40h

Servantesov trg u Palati Venecija u Starom gradu u Ulcinju, u nedjelju i ponedjeljak veče, bio je tijesan za sve one koji su htjeli da uz pjesme Slobodana Kovačevića i Marijane Zlopaše, probaju čuvene ulcinjske bamije. Stotine turista, mještana i njihovih gostiju, tokom dvije noći, bilo je u prilici da uživa u zalogaju autohtonog jela u besprekornoj atmosferi gastronomsko muzičkog spektakla. Bamije su za tu priliku, u svojim domovima spremile ulcinjske domaćice i kuvari iz Palate, a među njima i Nijaz Resulbegović, jedan od vodećih crnogorskih kuvara, sada u penziji.

„Bamija se ne može spremiti na brzinu. Njoj ne trebaju kutlače, kašike i viljuške, moraš je spremati polako, s ljubavlju. Zato je i zovemo biljka ljubavi“ kaže Resulbegović. Među posjetiocima manifestacije i onima koji nijesu krili oduševljenje, bile su i Sylvia Mutzel i njena kćerka Maxima iz Njemačke.

„Osim što je ukusno, ovo izgleda prilično zdravo“, kaže uz osmjeh Sylvia dok je uživala u zalogaju. Njih dvije zakupile su apartman u Starom gradu, nedaleko od Palate.

„Sve je nekako nestvarno, a opet smo tu uz muziku, pivo i ovo divno jelo“ kaže Sylvia.

Osim bamija, posjetioci su bili u prilici i da probaju cvijet nara, poznatu domaću poslasticu. Besplatno je bilo i vino, pivo, sokovi...

Ni Rosa Nedić iz Nikšića, koja ljetuje u Ulcinju, nije htjela da propusti manifestaciju.

„Drevna tvrđava, ukusno jelo i poslastice spremljene na stari ulcinjski način, note koje u ljetnoj noći tako prijaju, osmjesi na sve strane i sve to na jednom mjestu. Pa ko bi to propustio“ kaže Rosa.

O manifestaciji i bamiji govorili su predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, direktor lokalne Turističke organizacije Fatmir Đeka, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, direktor ulcinjskog muzeja Gazmend Kovači, u ime organizatora Mersiha Resulbegović Mavrić i kuvari Nijaz Resulbegović i Vuko Mitrović. Resulbegović Mavrić kazala je da je manifestacija opravdala očekivanja.

"Prošle godine smo prvi put organizovali ovu manifestaciju i pokazalo se da smo pogodili. Ove godine, htjeli smo da nam dođe još više gostiju, da vide, probaju, uživaju... Mislim da smo uspjeli u tome", kazala je Resulbegović Mavrić. Navela je da je manifestacija već postala tradicionalna.

"Bamije će se jesti na istom mjestu i naredne godine. Obećavamo", najavila je ona.

Manifestaciju je organizovala kompanija Real estate, odnosno hotel Palata Venecija u saradnji sa TO Ulcinj.

Nijazov recept

Nijaz Resulbegović kaže da je bamija biljka jedinstvenog ukusa koja se vjekovima koristi u ljekovite svrhe. On je za Vijesti i otkrio kako sprema to čudesno jelo.

"Bamija zahtijeva kvalitetno teleće meso, sječeno na komade. Ona se prvo mora oprati i posušiti, ako su veće, moraju se presjeći na pola. Proprži se kratko u vrućoj masnoći, sa malo ulja i ostavi da se ocijedi. Važno je znati da se ona ne prevrće, kao ostalo povrće. Zatim treba propržiti dosta crnog luka sitno sjeckanog. Kada bude gotov oko 70 odsto, dodati meso, usuti malo supe ili vode, dodati so, biber i peršun. U odgovaraju tavu, presuti sve to i posložiti bamije a preko oljušten sječeni paradajz. Peći u rerni na laganoj vatri dok voda ne ispari. Jelu specifičan ukus daje upravo bamija", ispričao je Resulbegović kako se spremaju bamije na ulcinjski način.

Bonus video: