Zabranili pristup aktivistima zbog snimaka iz skloništa za životinje

NVO “Zaštitimo životinje” podnijela prijavu protiv uprave azila i direktora Komunalnog u Beranama
1990 pregleda 4 komentar(a)
Sklonište za napuštene životinje u Beranama, Foto: NVO “Zaštitimo životinje”
Sklonište za napuštene životinje u Beranama, Foto: NVO “Zaštitimo životinje”

Udruženje “Zaštitimo životinje” iz Podgorice podnijelo je beranskoj policiji prijavu protiv uprave skloništa za životinje i Sava Vučetića, direktora Komunalnog preduzeća u tom gradu, zbog zabrane pristupa azilu i optužbi na račun aktivista te NVO.

Kako su kazali “Vijestima” iz podgoričke organizacije za zaštitu životinja, Vučetić im je rekao da su ga “uništili montiranim snimcima” i da zbog toga više ne mogu da pristupe skloništu, te da ta NVO ubuduće neće moći da bude posrednik u udomljavanju pasa iz beranskog azila.

Vučetić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” na ovu temu.

“Aktivisti naše NVO su 13. avgusta sa 40 kilograma granula i tri transportera stigli u Berane, gdje je trebalo da preuzmemo dva odrasla psa i jedno štene, za koje smo imali obezbijeđene domove. Kasnili smo zbog zastoja na putu, pa nas je radnik prvo uputio da se vratimo sjutradan, ali je potom, pošto se čuo sa nekim iz uprave, rekao da mi uopšte nemamo pristup. Nakon toga nas je snimio”, ispričala je “Vijestima” aktivistkinja te NVO Tamara Rončević.

Ona i drugi članovi udruženja su odlučili da prenoće u Beranama, kako bi sjutradan ipak pokušali da preuzmu pse za udomljavanje.

“Dočekao nas je stražar kojeg prvi put vidimo. Pozvao je direktora i rekao mu da su došli oni od juče. Na moje pitanje odakle zna ko smo, rekao je sa snimka i da od toga dana važi novo pravilo i da je uvedeno zbog nas, te da u azil smijemo samo uz dozvolu direktora Sava Vučetića. Potom je stigao poslovođa, pa pikap sa još dvojicom, od kojih se jedan ponašao nasilnički prema nama. Pozvali smo policiju, pošli i kod Vučetića, ali nam on nije htio izdati propusnicu”, rekla je ona.

Udruženje “Zaštitimo životinje” optužilo je nedavno upravu skloništa da psi koji su u njemu zbrinuti provode dane u sopstvenom izmetu, da ne dobijaju dovoljne količine hrane i vodu, a da se pored ograde azila mogu vidjeti leševi uginulih ili uspavanih životinja.

Tvrdnje su potkrijepili fotografijama i snimcima koje su aktivisti te NVO napravili prilikom više posjeta skloništu.

Izvještaj o stanju koje su zatekli nedavno su uputili i predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću, odbornicima Skupštine Opštine toga grada, kao i Savjetu za zaštitu životinja, koji je formiran pri Upravi za veterinu, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Savjeta, Uprave i resora Milutina Simovića nisu odgovarali ni na ranije upite “Vijesti” o stanju u beranskom skloništu i navodima NVO “Zaštitimo životinje”.

Direkto Komunalnog u Beranama je ranije negirao optužbe, a zabrana pristupa zaštitnicima životinja skloništu kojim upravlja preduzeće na čijem je čelu, uslijedila je nakon što su iz “Zaštitimo životinje” o svemu obavijestili i medije.

Bonus video: