Stanković odlazi jer ne može da se izbori sa DPS biznismenima?

Izvršni direktor Autobuske stanice “Tivat”, možda i najuspješnije opštinske firme, podnio neopozivu ostavku. Uprkos uspješnosti i dobrom rukovođenju, izostala podrška vlasti, a favorizovane druge firme
24701 pregleda 14 komentar(a)
Zoran Stanković, Foto: Siniša Luković
Zoran Stanković, Foto: Siniša Luković

Izvršni direktor preduzeća Autobuska stanica “Tivat” (AST) Zoran Stanković podnio je neopozivu ostavku Odboru direktora te opštinske firme i gradonačelniku Tivta Siniši Kusovcu (DPS), nezvanično saznaju „Vijesti“.

Stanković je juče u telefonskom razgovoru „Vijestima“ potvrdio da je prije nekoliko dana podnio ostavku, ali nije želio da detaljnije govori o uzrocima tog poteza, ističući samo da se na taj korak odlučio iz „ličnih razloga“.

On se na čelu AST-a nalazio od osnivanja te opštinske kompanije od 1. jula 2017, kada je AST preuzeo objekat autobuske stanice u Tivtu, sagrađen u privatno-javnom partnerstvu Opštine Tivat sa preduzećem „Mesopromet“, bjelopoljskog biznismena i člana Glavnog odbora DPS-a Hilmije France.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, Kusovac je već našao zamjenu Stankoviću, pa će tako uskoro u fotelju izvršnog direktora AST-a sjesti Peđa Obradović (DPS), bivši direktor opštinske Direkcije za investicije.

Stanković, koji je i sam član DPS-a, uspio je da u relativno kratkom vremenu stavi na noge AST, sanira i uredi relativno nov objekat Autobuske stanice koju je sagradio Franca, te da na njemu otkloni brojne nedostatke, kao i da u praksi dokaže da ta gradska firma može uspješno poslovati i voditi taj značajan javni saobraćajni objekat, za što je prethodno javno sumnju izražavao bivši tivatski gradonačelnik i šef lokalnog DPS-a, a sadašnji predsjednik SO Ivan Novosel koji se zalagao da Autobuskom stanicom nastavi gazdovati Franca.

AST pod Stankovićevim vođstvom je tako lani, prema Izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem za 2018. koji su prekjuče usvojili odbornici na sjednici SO Tivat, ostvario ukupne prihode od 300.513 eura, što je duplo više nego 2017. kada su ukupni poslovni prihodi te firme iznosili 150.558 eura. AST je prošle godine ostvario ukupnu dobit od 75.203 eura prije oporezivanja, što je značajno više nego 2017. kada je dobit iznosila 40.121 euro.

Iako je Odbor direktora AST-a odlučio da se ostvarena dobit iz prošle godine zadrži kao neraspoređena za potrebe investiranja u objekat stanice i njegovu tehničku opremu jer je Stanković imao niz planova da nastavi uređivanje i poboljšanje sadržaja stanice, odbornici su na predlog gradonačelnika Kusovca usvojili odluku o raspodjeli dobiti AST-a iz 2018. po kome se sav taj novac usmjerava u budžet Opštine kao osnivača.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, to je bila kap koja je prelila čašu Stankovićevog strpljenja, inače već dobro “načetog“ nedostatkom podrške koju mu je, kao menadžeru jedne gradske firme, gradonačelnik Kusovac uskratio.

Tako je opštinsko DPS rukovodstvo praktično stalo na stranu direktora druge gradske firme, Parking servisa, Slaviše Ognjanovića (DPS) kojoj je AST ustupio na besplatno korišćenje dio svojih kancelarija na autobuskoj stanici, pri čemu Ognjanović uporno odbija da snosi dio troškova struje, vode, kanalizacije i odvoza smeća za prostor koji njegova fima koristi, prebacujući sav taj teret na AST. Izostala je i očekivana podrška opštinskog rukovodstva Stankoviću da se riješe preostala sporna pitanja sa „Mesoprometom“ u vezi sa parking prostorom i dijelom opreme stanice, pri čemu Francinu stranu drži predsjednik SO Ivan Novosel. Stanković je imao problema i sa šefom kluba odbornika DPS-a u SO Tivat Miletom Rabrenovićem koji je bio zakupac objekta kafe-bara na autobuskoj stanici i koji je odbio da napusti taj prostor nakon što mu je u oktobru prošle godine istekao ugovor o zakupu. Zbog toga je AST morao da vodi sudski postupak protiv nesavjesnog zakupca koji je nakon okončanja postupka, tek 1. juna ove godine napustio bespravno zaposjednuti prostor.

Bonus video: