Završava se konkurs za novog VDT-a

Mišljenje o kandidatima daje proširena sjednica Tužilaštva
5519 pregleda 5 komentar(a)
Stanković i GST Milivoje Katnić u Skupštin, Foto: Boris Pejović
Stanković i GST Milivoje Katnić u Skupštin, Foto: Boris Pejović

Sjutra se završava konkurs za izbor novog vrhovnog državnog tužioca, za šta je nakon internih procedura u Tužilačkom savjetu i Tužilaštvu potrebna dvotrećinska politička podrška u Skupštini.

“Javni poziv za izbor vrhovnog državnog tužioca oglašen je 7. avgusta 2019. godine i traje 15 dana od dana oglašavanja, što znači da i dalje traje. Nakon toga će se utvrđivati blagovremenost i urednost prijava. O pristiglim prijavama javnost će biti obaviještena”, saopšteno je “Vijestima” iz Sekretarijata Tužilačkog savjeta (TS).

TS bi trebalo da utvrdi da li kandidati ispunjavaju zakonske uslove da preuzmu čelnu funkciju u Tužilaštvu i tom tijelu. U Zakonu o državnom tužilaštvu piše da se sem načelnih uslova za tužioca treba dostaviti i dokaz o najmanje 15 godina radnog iskustva kao tužioca ili sudije, ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima.

Nakon što TS sačini listu kandidata koji ispunjavaju uslove, mišljenje o njima daje proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva, a potom odlučuje TS.

Bonus video: