"Bolje panjevi, no plastične stolice"

Nakon što se dio javnosti pobunio, iz TO Žabljak poručili da su trupci obezbijeđeni iz sanitara
5027 pregleda 3 komentar(a)
Na obali Crnog jezera postavljeno je 150 panjeva, Foto: Wild Beauty Art/Krsto Vulović
Na obali Crnog jezera postavljeno je 150 panjeva, Foto: Wild Beauty Art/Krsto Vulović

Panjevi koji se na “Wild Beauty Art” festivalu na Žabljaku koriste za smještaj gostiju nisu iz Nacionalnog parka “Durmitor”, već je u pitanju sanitar, za čiju sječu lokalna Turistička organizacija, kao jedan od organizatora, ima dozvolu Uprave za šume.

To su “Vijestima” kazali iz TO Žabljak i “KotorArta”, nakon negodovanja dijela javnosti jer se na festivalu koji se održava na obali Crnog jezera za sjedenje publike koriste trupci.

“Upravo tako, za učesnike festivala, ili slušaoce kvalitetne muzike obezbijedili smo panjeve na kojima mogu da sjede. U ovoj organizaciji je direktno učestvovala TO Žabljak, to jest ja lično”, kazala je “Vijestima” direktorica TO Vanja Krgović Šarović.

Za sječu stabala sušike za potrebe festivala, iz TO Žabljak je upućen zahtjev Upravi za šume, a sanitarna sječa izvršena je u gazdinskoj jedinici Gornji Šaranci.

“Ista sanitarna sječa se u toj gazdinskoj jedinici vrši za potrebe seoskih domaćinstava. Koncesiju nad tom gazdinskom jedinicom ima kompanija ‘Pelengić trade’, koja je posjekla prozukle sušike i iskidala na panjeve. Prevoz panjeva je organizovala TO, o čemu posjedujem i plaćeni račun”, rekla je ona, dodajući i da je u pitanju 150 panjeva.

“Za odabir ovakvih sjedišta za publiku odlučili smo se iz prostog razloga da obezbijedimo što prirodniji ambijent koji je u skladu sa prostorom na kome se održava festival. Kao diplomirani inženjer ekologije i magistar zaštite životne sredine i dugogodišnji radnik NP–a ‘Durmitor’, naprosto sam vodila računa da se ne ugrozi ambijentalni izgled zaštićenog područja, u čemu je bio saglasan cijeli organizacioni tim festivala”, kazala je direktorica TO Žabljak.

Iz žabljačke TO smatraju da bi u promociji umjetnosti i na prostoru kao što je nacionalni park i obala Crnog jezera, bilo besmislenije koristiti stolice od plastike.

Krgović Šarović je poručila da nema razloga za bilo kakvu zabrinutost i da su i posjetioci festivala, među kojima je, kako je kazala, 90 odsto turista koji ovih dana borave na Žabljaku, oduševljeno prihvatili idejni koncept i organizaciju festivala. “Wild Beauty Art” završava se danas, a tokom proteklih dana publika je, pored ostalih, imala prilike da čuje Crnogorski duo gitara, sa gitaristima Srđanom Bulatovićem i Darkom Nikčevićem i klavirski resital pijaniste Kemala Gekića.

Događaj je organizovan u saradnji sa “KotorArt” festivalom i uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz resora Pavla Radulovića nisu komentarisali navode u vezi sa korišćenjem trupaca. Na festivalu “Tri kanjona”, koji je prije dvije godine organizovan u selu Vojinovići, u sjeverozapadnom dijelu Durmitora, organizator je za tu namjenu koristio bale sijena.

Bonus video: