U ŽICG vraćaju bivšeg šefa: Rakočević, a ne Milan Čolaković?

Rakočević je jedan od direktora Montecarga, njegov izbor je usaglašen između Ministarstva i Odbora direktora ŽICG
438 pregleda 1 komentar(a)
Momčilo Rakočević, Andrija Lompar, Foto: Savo Prelević
Momčilo Rakočević, Andrija Lompar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2018. 19:40h

Bivši pomoćnik izvršnog direktora Željeznice Crne Gore, koji je sada na istoj funckiji u Montekargu, Momčilo Rakočević najozbiljniji je kandidat za novog izvršnog direktora Željezničke infrastrukture (ŽICG), saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Njegov izbor je usaglašen između Ministarstva saobraćaja i Odbora direktora ŽICG, a biće potvrđeno početkom sljedeće sedmice na sjednici Odbora direktora.

Rakočević je trenutno pomoćnik izvršnog direktora u Montecargu, koje se bavi željezničkim prevozom tereta i nekada su bili dio jedinstvene Željeznice Crne Gore.

Na funkciji izvršnog direktora u ŽICG zamijeniće Milana Čolakovića, koji preduzećem rukovodi od 2012. Izvršnog direktora ŽICG, prema Statutu preduzeća, bira i razrješava Odbor direktora. Mandat izvršnog direktora je četiri godine sa mogućnošću reizbora.

Rakočević je mašinski inženjer, sa dugim radnim stažom na Željeznici. Kao jedan od direktora tadašnje Željeznice, bio je optužen za željezničku nesreću na Bioču 2006., u kojoj je poginulo 47 putnika, ali je oslobođen optužbi.

On i njegove kolege bili su optuženi za krivčno djelo “nesavjesno vršenje nadzora” , ali ih je sud oslobodio odgovornosti iako je odbrana mašinovođe, jednog osuđenog, iznijela niz dokaza da rukovodstvo Željeznice nije radilo posao kako treba, da je pruga bila nebezbjedna, kao i sami vozovi. Sud, međutim, nije imao pravni osnov u optužnci za njihovu osudu, kako su tada objašnjavali nezvanično, a Osnovno tužilaštvo koje je krivično gonilo optuženene, nije našlo za potrebno da optužnicu promijeni tokom postupka.

Porodice stradalih i danas, 12 godina nakon tragedije, nijesu zadovoljne krivičnim ishodom.

U ŽICG i Montekargu nezvaničnio navode da je Rakočević dobar stručnjak. Očekuje se da će Rakočević izabrati svoj tim, ali i da će dio aktuelnih pomoćnika i direktora sektora biti zamijenjen.

Iako je nekad bio jedan od direktora jedinstvene Željeznice Crne Gore, na novoj poziciji dočekaće ga dugovi i sporovi, kako prema radnicima, tako i prema državi.

Radnici na sudovima potražuju naknade za prevoz, angažovanja u nadzorima za realizaciju infrastrukturnih projekata, prekovremeni rad, ukupno oko 5,3 miliona eura.

“Vijesti” su ranije objavile da su radnicima ŽICG počela da stižu rješenja javnih izvršitelja da vrate firmi novac koji su dobili na sudu.

Tužilaštvo, kako je ranije potvrđeno, provjerava raspodjelu 330.000 namijenjenih za rješavanje stambenih potreba. “Vijesti” su objavile da su iznosi na analitičkim karticama ŽICG prepravljani.

Bonus video: