Renoviraju Gradsku kuću u Nikšiću

Poznati objekat sa dugom tradicijom, često je bio na meti vandala. EPCG donirao 17.000 eura
2906 pregleda 4 komentar(a)
Dobija Novi Izgled: Gradska Kuća
Dobija Novi Izgled: Gradska Kuća

U toku su radovi na rekonstrukciji Gradske kuće u Nikšiću koji će biti završeni do kraja mjeseca, a izvođač je firma „L gradnja“.

„Rekonstrukcijom je predviđena sanacija krova, ulaznog stepeništa i platoa, kao i zamjena stolarije, spoljašnje i unutrašnje farbanje. Elektroprivreda Crne Gore je donirala 17.000 eura”, kazao je “Vijestima” glavni arhitekta u Opštini Nebojša Adžić.

Gradska kuća je često na meti vandala pa su grafiti na njoj gotovo svakodnevna pojava. Nikšićani se nadaju da to neće biti slučaj i nakon njene rekonstrukcije.

Gradska kuća, koja se nalazi u centru parka izgrađena je 1927. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Opštine, poznatog privatnika Luke Mijuškovića. U njoj se u početku nalazila Školska poliklinika sa higijenskom službom i javnim kupatilom, a upravnik je bio dr Stevan Popović. Godinu kasnije preimenovana je u Dom narodnog zdravlja kojim je rukovodio dr Milan Putić, da bi sredinom pedesetih godina postala Dom pionira sa čuvenom bibliotekom i brojnim sekcijama.

Pod krovom Gradske kuće bili su i Dječiji dispanzer, lovački dom društva “Dr Zoran Kesler”, Dnevni boravak za stare koji je bio prvi vaninstitucionalni oblik zaštite starih lica u Crnoj Gori. Danas se u Gradskoj kući, koja plijeni pažnju neobičnim izgledom, prije svega zbog kupole i velikog broja dimnjaka, održavaju razne kulturne manifestacije.

Bonus video: