Vakcina protiv gripa za skoro 23.000 građana

Zaštita od virusa, koji je doprinio smrti 31 osobe u Crnoj Gori ove godine, počeće vjerovatno za mjesec i po
800 pregleda 0 komentar(a)
Odjeljenje virusologije Instituta za javno zdravlje (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Odjeljenje virusologije Instituta za javno zdravlje (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Apotekarska ustanova “Montefarm” nabaviće u naredni mjesec i po 22.700 doza vakcine protiv sezonskog gripa i za to će država izdvojiti blizu 160.000 eura.

“Montefarm” je prije mjesec raspisao tender za nabavku vakcine, a prekjuče je donijeta odluka da je ponuda farmaceutske kompanije “Farmalab” ispravna i najpovoljnija. Vakcina protiv gripa, koja se preporučuje starijim od 65 godina, hronično oboljelim, zdravstvenim radnicima, ali i trudnicama i djeci uzrasta od šest mjeseci do pet godina, treba da bude isporučena najkasnije do 15. oktobra. Od posljedica gripa u Crnoj Gori ove godine umrla je 31 osoba.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od gripa godišnje u svijetu umre između 290 i 650.000 ljudi. Od 2009. godine, kada je zabilježena pandemija gripa, virus se svake godine u svijetu javlja sezonski, u vidu epidemija. Iz SZO je ove godine saopšteno da “ne treba pitati hoće li biti sljedeće pandemije gripa, nego kada će se ona dogoditi”. Stručnjaci tvrde da je vakcina najučinkovitija mjera prevencije ovog virusa. “Montefarm” je lani nabavio 23.750 doza vakcine, a 2017. godine 18.580. Na tender te ustanove javile su se dvije kompanije - “Farmalab” i “Glosarij”.

U “Montefarmu” su utvrdili da je ponuda “Farmalaba” ispravna i najpovoljnija. Sa druge strane, ponuda “Glosarija” je bila neispravna, jer je ta kompanija ponudila vakcinu za populaciju starosti od tri godine i starijih, što nije u skladu sa tenderom i pravilnikom, kojim je propisano da se vakcinacija sprovodi kod starijih od šest mjeseci sa hroničnim poremećajima disajnih puteva, kardiovaskularnog sistema, dijabetesom, bubrežnom disfunkcije, HIV virusom, AIDS-om, te onih sa transplantiranim organima.

“Ponuđač je u ponudi naveo da će za populaciju djece uzrasta od šest do 36 mjeseci izvršiti gratis isporuku trovalentne vakcine protiv gripa u količini od 150 doza. S obzirom na to da trovalentna vakcina nije tražena tenderskom dokumentacijom i da je nejasno na osnovu kojih tenderskih zahtjeva je ponuđena količina ovih vakcina od 150 doza, te da trovalentne vakcine nijesu predmet nabavke predmetnog postupka, te dostavljena ponuda ni u ovom dijelu nije u skladu sa tenderskim zahtjevima”, naveli su iz “Montefarma”. Između ostalog, “Montefarm” je od ponuđača tražio da se vakcina isporuči odjednom i da u tom trenutku rok upotrebe ne bude kraći od tri četvrtine ukupnog roka trajanja. Takođe, potrebno je da ponuđač za svaku seriju vakcine dostavi sertifikat analize izdat od proizvođača i nacionalne agencije za ljekove ili laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu nadležnog organa da vakcina ima dozvolu za stavljanje u promet u državi proizvođača i da je proizvedena prema strogim standardima koji obezbjeđuju kvalitet.

Bonus video: