"NE IZNENAĐUJE OVAJ JAVAŠLUK"

Bošnjak: Država zbog nemarnosti i neznanja "krade" mjesece građanima za sprovođenje procesa legalizacije

"Takođe Vlada nije ispunila ni rok za usaglašavanje Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, već se sa njim značajno kasni i tek će u narednih desetak dana stupiti na snagu usvojene izmjene, a bez tih izmjena nije se moglo krenuti u proces legalizacije"
5 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2018. 10:57h

Kao što se inače sve neozbiljno i usudiću se reći "traljavo" radi u pravno nesređenoj i privatnoj državi Crnoj Gori, a naravno sve na štetu građana, tako ne iznenađuje i ovaj javašluk oko procesa legalizacije bespravno izgrađenih objekata, saopštile je danas Branka Bošnjak, poslanica u Skupštini Crne Gore i odbornica Pokreta za promjene (PzP) u Glavnom gradu.

"Godinama se pričalo i godinama se pripremao ovaj zakon, a opet se došlo u situaciju da država zbog svoje nemarnosti i neznanja "ukrade" mjesece i mjesece građanima za sprovođenje procesa legalizacije i prikupljanja novca za taj postupak i sad ih dovodi u vremenski cajtnot, i to baš pred izbore. Znajući ovu vlast ništa nije slučajno, jer koliko su u mnogo čemu neznaveni, vrlo su znaveni u raznim izbornim mahinacijama i zloupotrebama i ovo će biti predmet ucjene", istakla je Bošnjak.

Ona je dodala da nakon donošenja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji propisuje način legalizacije neformalnih objekata gotovo da nijedna lokalna samouprava nije ispunila svoju zakonsku obavezu i donijela cjenovnik legalizacije neformelnih objekata, a mnoge opštine to ni do danas nijesu uradile, uključujući i Glavni grad na čijoj teritoriji se nalazi najveći broj nelegalno izgrađenih objekata.

"Takođe Vlada nije ispunila ni rok za usaglašavanje Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, već se sa njim značajno kasni i tek će u narednih desetak dana stupiti na snagu usvojene izmjene, a bez tih izmjena nije se moglo krenuti u proces legalizacije. I ko je kriv za ovoliko ukradeno vrijeme, i da li će ko u državi za to da odgovara. Zahvaljujući nemaru i neozbiljnosti države, legalizacija neformalnih objekata će se tek moći početi i to u pojednim opštinama u kojima su usvojeni cjenovnici, u drugoj polovini ovog mjeseca, a kako će se geodetske kuće ponašati, od kojih mnogo toga zavisi, još je velika nepoznanica. Osim ovog ogromnog problema, problem će biti i cijene jer se nije vodilo računa o socijalno ugroženim kategorijama koje neće biti u mogućnosti da plate legalizaciju jer je to opet nova pljačka u režiji vlasti, jer su cijene višestruko veće nego u okruženju, čak nego u nekim svjetski poznatim turističkim destinacijama kao što je Dubrovnik. Za istu kvadraturu u Podgorici, prema predlogu odluke, moraće se platiti gotovo tri puta veća cijena u odnosu na onu u Dubrovniku"m kazala je Bošnjak.

Ona je poručila i da vlast opet vodi više računa o onima koji imaju novca, pa se popusti daju onima koji imaju para da odjednom plate cio iznos, a za one socijlno ugrožene kategorije koje to neće moći učiniti, nema nikakvih popusta.

"Opet će profitirati tajkuni. Umjesto da se onima koji legalizuju sekundarni objekat ili neki privredni objekat od kog su sticali profit naloži da odjednom i po većoj stopi se naplati legalizacija, a da se korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i oni kojima je to nužni smještaj oslobode plaćanja, ili pak daju značajni popusti, vlast opet diskriminiše ove najranjivije kategorije i prioritet daje tajkunima i biznismenima. Neki lokalni vlastodršci, poput onih iz opštine Tuzi koja funkcioniše u okviru Glavnog grada, otvoreno i drsko pozivaju građane na ignorisanje ovog zakona dok ne postanu punopravna opština, a taj status će tek imati u septembru mjesecu . Očigledno im može biti ovakvo ponašanje jer ovoj vlasti trebaju njihovi dupli glasovi da pokušaju na sve načine da nastave da vladaju Podgoricom. Ali neko za to treba da odgovara...ili će opet sve se svaliti na grbaču građana, koji ako se ne prijave za legalizaciju do 15. jula ove godine, morati da plate ogromne penale i neće moći da legalizuju svoje objekte, jer za sad samo takvi tonovi se čuju iz nadležnog Ministarstva. Šta će im se obećati pred izbore ostaje da vidimo. Sve u svemu jedan ogroman haos, jedan nemar i bezobrazluk države i lokalnih samouprava u svim segmentima ovog procesa koji će, kako stvari stoje, skupo koštati građane Crne Gore, ali ne i one u nadležnim institucijama koji krše zakone i ne poštoju rokove, pa čak ni one koji javno apeluju na nepoštovanje zakona jer će kako stvari stoje ostati nekažnjeni", zaključile je Bošnjak.