Povoljni kredit i porodici sa pet nekretnina

Šefica kabineta gradonačelnika najprije izbrisala imena onih koji su dobili ovaj benefit, a u nekim slučajevima čak i podatke o radnoj poziciji koju oni pokrivaju. Glavna administratorka naredila da se imena ne kriju
14311 pregleda 10 komentar(a)
Rata za kredite koje je podijelila Opština od 11 eura, Foto: Siniša Luković
Rata za kredite koje je podijelila Opština od 11 eura, Foto: Siniša Luković

Tivatski funkcioneri i službenici, njih 12, dobili su krajem prošle godine povoljne kredite za poboljšanje uslova stanovanja u ukupnom iznosu od skoro 90.000 eura, ali će morati da vrate tek 20.000 eura. Među njima je i porodica bivšeg direktora Komunalnog preduzeća Rada Popovića, koja u svom vlasništvu, između ostalog, ima tri stana, kuću i vikendicu.

Opština Tivat je donedavno krila imena onih koji su dobili povoljne kredite, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Pojedinačno, krediti iznose od 4.084 do 9.911 eura, dodijeljeni su na rok od pet ili deset godina, a mjesečne rate su više nego simbolične i nemoguće kod banaka - od 11,28 do maksimalnih 35,8 eura mjesečno.

“Vijesti” su na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, iz kabineta predsjednika Opštine prvo dobile ugovore koje je gradonačelnik 28. decembra 2018. potpisao sa 12 službenika i namještenika lokalne uprave kojima su dodijeljeni krediti „za poboljšanje uslova stanovanja“.

Šefica kabineta gradonačelnika Siniše Kusovca, Blaženka Pajović (DPS), najprije je izbrisala imena službenika i funkcionera koji su dobili povoljni kredit, a u nekim slučajevima čak i podatke o radnoj poziciji koju oni pokrivaju u Opštini. Pajovićeva se pozivala na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Nakon protesta odbornika opozicije na posljednjoj sjednici Skupštine opštine, reagovala je i glavna administratorka Marija Sijerković (DPS), ocijenivši da nije bilo osnova da se od javnosti sakriju imena činovnika lokalne uprave koji su dobili kredite od javnog novca iz gradske kase, pa su “Vijesti” naknadno ipak dobile spisak sa kompletnim informacijama. Među dobitnicima kredita je tako nekoliko nižepozicioniranih činovnika lokalne uprave - od portira u zgradi Opštine, preko vatrogasca i nekolicine samostalnih savjetnika i referenata u raznim opštinkim organima, do više rukovodilaca opštinskih organa i službi, a koji imaju status javnih funkcionera i po Zakonu o sprečavanju korupcije, dužni su u svojim imovinskim kartonima prijaviti primomjenu imovine.

Stambeni kredit za poboljšanje uslova stanovanaja u iznosu od 9.787,51 eura tako je dobila sekretarka za finansije i lokalne prihode Opštine Tivat Rajka Jovićević (DPS), a koja će, međutim, od toga u gradsku kasu vratiti samo 1.957,50 eura. Jovićevićka taj iznos otplaćivaće narednih 10 godina, u mjesečnim ratama od po 18,01 euro. Njena plata u Opštini kreće se od 1.094,39 eura do 1.281,08 eura, a uz to iz gradske kase dobija mjesečno 54 eura za članstvo u Timu za antikorupciju Opštine Tivat. Jovićevićeva posjeduje dio stambene kuće u površini od 33 metra kvadrata kupljen, kako je navedeno, na kredit. Njen suprug Marko Jovićević vlasnik je „kuće od 77 plus 220 kvadrata sa starim temeljima“ i „površine u kući“ od 37 metara kvadratnih. Jovićevićeva je u svom imovinskom kartonu uredno prijavila najnoviji stambeni kredit dobijen od Opštine Tivat, uz koji ona već osam godina vraća i drugi stambeni kretdit od 60.000 eura uzet od banke, za koji joj mjesečna rata iznosi 610 eura.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković dobio je kredit za poboljšanje uslova stanovanja u iznosu od 8.746,90 eura, od čega će vratiti u opštinsku kasu samo 1.752,89 eura. Stojković će taj iznos vraćati 10 godina, u mjesečnim ratama koje iznose 16,13 eura. Njegova plata u Opštini iznosi 1.581,88 eura, a Stojković je u imovinskom kartonu naveo i da od izdavanja stanova mjesečno prihoduje 500 eura. Prijavio je da je vlasnik kuće površine 327 kvadrata koju je naslijedio, 62 odsto šume površine 6.115 kvadrata i 40 odsto voćnjaka od 3.647 kvadrata. I on je prijavio da je dobio kredit od Opštine Tivat, a uz to na svoje ime od 2015. ima upisan i hipotekarni kredit od 130.000 eura za koji mu je rata 999 eura mjesečno.

Opština Tivat krajem prošle godine kredit za poboljašnje uslova stanovanja od 6.977,37 eura dala je i direktorki opštinske Direkcije za imovinu Riti Mitrović (DPS), od čega će ona u narednih 10 godina u mjesečnim ratama od 12,84 eura vratiti iznos od samo 1.395,47 eura. Ona u Opštini prima platu od 1.059 eura, a na svoje ime trenutno nema upisanih nekretnina jer je donedavno bila vlasnica polovine kuće od 75 kvadrata koja više nije u njenom posjedu. Mitrovićeva je takođe prijavila dobijeni stambeni kredit od Opštine.

Popovići dobili skoro 7.770 eura

Samostalna savjetnica u Sekretarijatu za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat Maja Popović dobila je 7.768,14 eura povoljnog kredita.

Od toga će u narednih 10 godina plaćajući mjesečno 14,33 eura Opštini Tivat vratiti samo 1.557,23 eura.

Popovićeva je supruga jednog od imućnijih dosadašnjih javnih funkcionera u Tivtu, bivšeg dugogodišnjeg direktora tamošnjeg Komunalnog preduzeća Rada Popovića (DPS).

On je u svojim imovinskim kartonima ranije prijavljivao da je njegova supruga, radeći u Opštini Tivat imala platu od 735 eura, da bi u svom posljednjem kartonu naveo da Maja, radeći u tri neimenovana privredna društva, ali ne i Opštini, mjesečno zarađuje 800 eura, od čega je za cijelu godinu inkasirala ukupno 15.200 eura. Popovićeva, kojoj je prije nekoliko mjeseci, časteći je hiljadama eura građana Tivta, Opština pomogla da poboljša uslove stanovanja, posjeduje vikendicu od 50 i šumu od 1.057 kvadrata. Njen muž je na svoje upisao tri stana površina 44, 68 i 71 kvadrat, kuću od 80 kvadrata, dvije garaže od 24 i 34 kvadrata, njive od 3.661 metar kvadratni, građevinsko zemljište od 525 kvadrata i šume ukupne površine 30.158 kvadrata.

Bonus video: