Prvo će graditi u Kukuljini

Opština Tivat konačno raspisala prvi od tri tendera za dugo obećavane kružne tokove na Jadranskoj magistrali kroz grad
3456 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Tivta (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je u utorak tender za gradnju prvog od dugo najavljivanih i obećavanuih kružnih tokova - novih raskrnica na Jadrankoj magistrali kroz taj grad.

Riječ je o kružnom toku na izlazu iz grada u pravcu aerodroma, u naselju Kukuljina, kod benzinske pumpe Mivis petrola. Procijenjena vrijednost te javne nabavke je 540.000 eura, a tender za izbor izvođača radova se zatvara 18. septembra.

Izabrani izvođač imaće rok od 65 dana od dana uvođenja u posao da završi izgradnju nove raskrnice koja će obuhvatiti postojeća skretanja sa magistrale za naselja Gradiošnica, Kavač, Brda i za servisnu zonu Kukuljina.

Opština tenderom traži i da izvođač radove obavlja u dvije smjene.

Osim novog kružnog toka koji će imati dvije trake i površinu kolovoza sa priključcima od oko 3.400 kvadrata, ovdje će se uraditi nova atmosferska i fekalna kanalizacija i zamijeniti 235 metara dužine vodovodnih cijevi, postaviti nova elektro instalacija, saobraćajna signalizacija i urediti i hortikulturno oplemeniti zelene površine i travnjaci.

Administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), Tivćanima već duže obećava izgradnju još dva kružna toka na Jadranskoj magistrali - u centru grada kod zgrade stare Opštine, odnosno na Seljanovu kod skretanja za Novo naselje i Dom vojske.

Lokalna administracija je krajem juna, da bi raspisala tendere za gradnju tri kružne raskrsnice od kojih se očekuje da koliko-toliko smanje saobraćajna “uska grla” i ubrzaju odvijanje saobraćaja na magistrali kroz grad, uzela kartkoročni kredit od milion i po eura kod Prve banke, sa kamatnom stopom od tri odsto.

Iako je prvi tender raspisan tek 27. avgusta, Opština je Prvoj banci već 31. jula vratila prvu ratu kredita u iznosu od 252.225 eura sa kamatom, a sljedeća na plaćanje dospijeva već 31. avgusta.

Ostale četiri rate u istim iznosima na naplatu dospijevaju krajem naredna četiri mjeseca, sa posljednjom, koju će Opština Prvoj banci vratiti 31. decembra.

Zbog ovoga je gradonačelnik Kusovac bio predmet kritika opozicije na posljednjoj sjednici SO Tivat koja mu je spočitala da je, imajući u vidu prihode koje je u međuvremenu ostvario opštinski budžet, bespotrebno zadužio grad kod Prve banke i prouzrokovao nepotrebne troškove budžetu od oko 15.000 eura.

Kusovac je na to uzvratio da se po zakonu morao obezbijediti novac za te investicije prije raspisivanja tendera za kružne tokove i da je uzimanje kredita Opštini omogućilo da “relaksirano” u međuvremenu sprovodi brojne druge investicije u lokalnu komunalnu infrastrukturu i javne objekte.

Bonus video: