U selu Gornja Brezna organizovan tradicionalni kamp orijentiringa

PSD “Javorak” već 12 godina organizuje kamp orijentiringa, a Gornja Brzna su stjecište budućih mladih planinara zadnje osam godina
2113 pregleda 0 komentar(a)
Sa kampa, Foto: Jelena Jovanović
Sa kampa, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.08.2019. 13:38h

U plužinskom selu Gornja Brezna sjutra se završava tradicionalni sedmodnevni kamp orijentiringa koji organizuje Planinarsko-smučarsko društvo (PSD) „Javorak“ iz Nikšića. Oko 50 mališana iz nekoliko gradova Crne Gore učilo je kako da se snađe u prirodi, ali i kako da „živi“ zajedno sa prirodom. Spavali su u šatorima i mnogi od njih po prvi put su osjetili čar takvog načina života.

„Sviđa mi se spavanje u šatoru. Ovdje je baš lijepo i mislim da ću opet doći”, nije krila oduševljenje sedmogodišnja Lucija Vojinović.

Njen vršnjak Đorđe Kilibarda nada se da će i naredne godine doći u Brezna kako bi naučio nešto novo.

“Naučili smo da čitamo mapu i da naporno radimo”, kazao je Đorđe.

I njihov sedam godina stariji drugar Vuk Lazović zadovoljan je boravkom u kampu, ali i onim što je naučio.

“Baš uživam ovdje. Sve je fenomenalno, učenje, logarska vatra, druženje. Posle ovoga mogu se prijaviti za legiju stranaca, jer kada sam ovo preživio mogu i Igmanski marš”, kroz osmijeh je kazao Vuk

A jedan od “igmanaca” je i petnaestogodišnji Martin Delibašić.

“Naučili smo da se snalazimo u prirodi, čitamo mapu, da se orijentišemo prema mahovini, mravinjaku… Pohvalio bih sve instruktore, kao i kuvara Muta”, kazao je Martin.

Jedan od instruktora, Matija Vujović, samo je dvije godine stariji od Martina, ali u “nogama” već ima pređenih na hiljade kilometara i mnoštvo osvojenih vrhova.

“Zajednički radimo, snalazimo se i drago mi je što mogu da ih naučim osnovama planinarstva”, kazao je mlađani Vujović.

PSD “Javorak” već 12 godina organizuje kamp orijentiringa, a Gornja Brzna su stjecište budućih mladih planinara zadnje osam godina.

“’Javorak’ je jedini klub u Crnoj Gori koji stalno radi sa podmlatkom i srećni smo zbog toga. Najveći dio djece postanu članovi našeg kluba i idu sa nama na ekspedicije ne samo po Crnoj Gori nego i van zemlje”, kazao je Dragutin Vujović, jedan od trojice nikšićkih planinara koji su osvojili Mont Everest.

Polaznici kampa naučili su da koriste kompas i kartu, da se snađu u prirodi, da ukažu prvu pomoć.

“Već 12 godina zaredom 'Javorak' organizuje školu i kamp orijentiringa i planinarsko-pionirsku školu gdje osim vještine orijentiringa polaznici uče kako se kampuje, razapinje šator, organizuje logor, kakav je život u prirodi, planinarske vještine poput hodanja u koloni, ko ide prvi ko zadnji, gdje se najčešće prave pauze kada se ide na neki uspon i slično. I najmanja djeca od pet godina nauče orijentisanje, kako naći sjever i okrenuti kartu prema sjeveru da bi se poklopili simboli na karti sa trenutnim stanjem na terenu“, objasnio je Vujović.

Kako je kazao teren u selu Gornja Brezna veoma je pogodan za obavljanje prvih koraka u orijentiringu, a imaju i odgovarajuću topografsku kartu urađenu u razmjeri 1:10.000.

Rođendani u kampu

Dvoje polaznika proslavilo je rođendan upravo u kampu.

Druženje polaznika i instruktora upotpunjeno je rođendanskim tortama i pjesmom.

Bonus video: