Obrazovanjem do uključivanja u društvo

Ministarstvo prosvjete obezbijedilo udžbenike, prevoz, stipendije... za decu romske i egipćanske zajednice
900 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od časova u školi “Božidar Vuković Podgoričanin” (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa jednog od časova u školi “Božidar Vuković Podgoričanin” (arhiva), Foto: Luka Zeković

U osnovnim školama u Crnoj Gori 2018/19. godine bilo je 1.800 učenika romske i egipćanske zajednice (RE).

“Podatke koliko je djece RE populacije završilo osnovnu i srednju školu imaćemo tokom septembra, baš kao i podatke koliko je djece upisano za 2019/20. školsku godinu”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Tokom prošle školske godine, kako su naveli, finansirano je 18 saradnika za rad sa đacima RE zajednicima.

„I to u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom i Ulcinju. U septembru škole će objaviti konkurs za saradnike/ce u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja. Svi kandidati RE zajednice koji budu ispunili uslove za saradnike/ce, biće angažovani. Iz budžeta Ministarstva je predviđeno da se finansira dvadesetak saradnika u socijalnoj inkluziji RE u oblasti obrazovanja, a konačan svakako zavisi od broja upisane djece RE populacije“, pojasnili su iz resora Damira Šehovića.

I ove godine, istakli su, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Zavodom za školstvo, Nacionalnim romskim savjetom i nevladinim organizacijama koji se bave pitanjima pripadnika romske i egipćanske zajednice, od 21. do 28. marta 2019. godine, promovisan je upis u predškolske ustanove, prvi razred osnovne škole i srednje škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Baru. “Ministarstvo prosvjete je obezbijedilo sredstva za isplatu preko 100 stipendija za srednjoškolce i studente romske i egipćanske zajednice za period januar – jun školske 2018/2019. godine. Svi srednjoškolci i studenti koji su se prijavili na konkurs dobili su stipendije. Takođe objavljen je isti konkurs na sajtu Ministarstva za dodjelu stipendija RE srednjoškolcima i studentima za 2019/20. godinu. Rok za podnošenje dokumenata je od 2. septembra do 18. oktobra 2019. godine.

Dodatno, Ministarstvo prosvjete omogućava oslobađanje plaćanja naknade za vanredno polaganje IV razreda srednje škole”.

U šest osnovnih škola u Podgorici obezbijeđen je prevoz za preko 400 učenika/ca RE zajednice.

“U JU OŠ ‘Božidar Vuković Podgoričanin’ održana je ceremonija predaje tri kombija koje su Delegacija Evropske unije i Fondacije obrazovanje Roma - REF donirale toj osnovnoj školi, ‘Mileva Lajović-Lalatović’ iz Nikšića i „Radomir Mitrović“ iz Berana.

Kombiji će koristiti za prevoz učenika romske i egipćanske populacije, a ukupna vrijednost je 92.000 eura”.

I ove školske godine biće obezbijeđeni besplatni udžbenici za djecu RE populacije. Raspodjela udžbenika je počela. Osim toga, Ministarstvo prosvjete u saradnji sa UNICEF-om realizuje program koji ima za cilj da unaprijedi MEIS aplikaciju i prateće procedure na nivou škole, u cilju prepoznavanja rizika ranog napuštanja osnovne i srednje škole.

U izradi su indikatori rizika, parametri evidencije, kriterijumi za upozorenje, kao i planiranje mjera koje treba preduzeti.

Bonus video: