Političari se svađaju, investitori trljaju ruke

Turski investitori planiraju da na parceli ispred Jadranskog sajma, na 50 metara od mora, površine 8.500 kvadrata, izgrade luksuzni kompleks vrijedan 60 miliona eura - dvije kule od po 15 spratova sa 352 hotelsko-apartmanske jedinice
7466 pregleda 1 komentar(a)
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (vizualizacija), Foto: Vuk Lajović
Turci bi da grade dvije petnaestospratne kule (vizualizacija), Foto: Vuk Lajović

Raskol u vladajućoj koaliciji u Budvi ide naruku građevinskom lobiju pošto je nastavak sjednice na kojoj bi navodno bili oboreni ključni planski dokumenti, zakazan tek za 14. oktobar - investitori su na taj način dobili još mjesec i po da kompletiraju papirologiju i započnu gradnju...

Sjednica koja je prvobitno trebalo da bude održana 3. juna, najprije je odložena na zahtjev Demokratskog fronta, da bi 22. jula bila prekinuta, nakon što su Demokrate preglasane i pošto je skinuta sa dnevnog reda njihova odluka o utvrđivanju javnog interesa, odnosno eksproprijaciji zemlje na Slovenskoj plaži i ispred kompleksa TQ Plaza i njeno “pretvaranje” u zelene površine...

Politička kriza tada je počela, a od nje, kako tvrdi bivši gradonačelnik Budve i lider lokalnih Demokrata Dragan Krapović, najviše koristi ima turski investitor Mia investments, koji namjerava da gradi solitere isped hala Jadranskog sajma.

Na dnevnom redu Skupštine opštine je i stavljanje van snage protokola koji je gradonačelnik Marko Carević zaključio sa tom kompanijom, a prema kome oni poklanjaju gradu opremlljen vrtić, kao i obaranje detaljnih urbanističkih planova Budva - Centar, Petrovac - centar i plana Bečići.

“Sigurno je da je odlaganje odluke o DUP-ovima ostavilo prostora da jedan broj projekata eventualno bude kompletiran i realizovan. Što se nas u Demokratama tiče, stav povodom DUP-ova i uopšte gradnje na Budvanskoj rivijeri kristalno je jasan i poznat kako našim koalicionim partnerima i ukupnoj javnosti. Nismo naš stav htjeli nametati, niti uslovljavati koaliciju obaranjem planova. Moratorijum je bio osnovno obećanje i to je ispunjeno. Nažalost, nadležnosti vezane za planiranje prostora su tokom prve godine mandata oduzete lokanim samoupravama. Zakon koji je predložila Vlada i usvojila Skupština Crne Gore je katastrofalan i unazadio je održivi razvoj i prostor Crne Gore, prije svega na primoriju”, kazao je u razgovoru za “Vijesti” Krapović.

Podsjetio je da je partija kojoj pripada, od početka mandata aktuelne lokalne vlasti jasno na poziciji da te planske dokumente treba staviti van snage.

“Zbog nesaglasja u koaliciji oko obaranja planova, nismo insistirali na tim odlukama, jer bi to bilo protumačeno i spinovano u javnosti kao pokušaj izbjegavanja rotacije (na čelu Opštine), ali i zbog činjenice da nema konsenzusa o tako bitnim odlukama. Nakon što je gospodin Stevan Džaković svim klubovima u SO Budva uputio inicijativu o stavljanju van snage DUP-ova (Budva, Bečići, Petrovac), jedino su svi odbornici Demokrata odmah potpisali istu. Nekoliko mjeseci kasnije, potpisima naših koalicionih kolega iz Crnogorske i GP URA stiglo se do dovoljnog broja potpisa da odluke budu kandidovane da se o njima odlučuje u SO Budva. Sjednica na kojoj je trebalo da se raspravlja i odluči je prekinuta, nakon što su DPS i DF drugu sjednicu zaredom uređivali dnevni red zajedničkim glasanjem. U međuvremenu desili su se novi politički momenti pa je odluka na kolegijumu bila da se sjednica odloži i da prođe turistička sezona, te da nakon toga donesemo konačne odluke vezano i za ta ali i mnoga druga jako bitna pitanja koja su trenutno na dnevnom redu SO Budva”, rekao je Krapović.

Konstatovao je da će Demokrate i dalje ponavljati da su urbanistički planovi DPS-a kriminalni: “O čemu postoje dokazi i takvi moraju biti oboreni”.

“Pošto nemamo toliko odbornika da sve zavisi od nas, postoji mogućnost da se jedan broj projekata, poput MIA Investment, realizuje. Ipak, nadamo se da neće tako biti, jer bi potpuna realizacija DUP-a Budva Centar po nama značila kraj održivog razvoja i turizma, a time i budućnosti Budve”, ocijenio je Krapović.

Turska kompanija Mia investments mora da izmijeni izgled hotelsko-apartmanskog kompleksa Mia Budva - dvije kule od po 15 spratova, koje namjerava da gradi ispred Jadranskog sajma, nakon što je Ministarstvo održivog razvoja odbilo njihovu žalbu i potvrdilo rješenje budvanske glavne glavne arhitektice Ane Samardžić.

Ona je prethodno odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela sa 5 zvjezdica.

To piše u rješenju, koje je resor na čijem je čelu ministar Pavle Radulović donio 1. avgusta.

Turski investitori planiraju da na parceli ispred Jadranskog sajma, na 50 metara od mora, površine 8.500 kvadrata, izgrade luksuzni kompleks vrijedan 60 miliona eura - dvije kule od po 15 spratova sa 352 hotelsko-apartmanske jedinice.

Započeli su izmjenu idejnog rješenja i ostaje im mjesec i po da sve to završen i ponovo predaju na saglasnost.

Bonus video: