"Prestanite da uništavate vašu državu"

On je to rekao na padinama te planine, na katunu Mramorje, koji je posjetio tokom obilaska područja kojima prijeti trajna devastacija
7281 pregleda 7 komentar(a)
Poslanik EP na Bukovici, Foto: Jelena Jovanović
Poslanik EP na Bukovici, Foto: Jelena Jovanović

Poslanik u Evropskom parlamentu Tomas Vajs oštro je kritikovao namjere vlasti da pitku vodu rijeke Bukovice stavi u cijevi, ali i najavio da će partija kojoj pripada - Evropski zeleni, od Evropske komisije tražiti objašnjene zbog čega Sinjajevina nije i formalno zaštićena.

On je to rekao na padinama te planine, na katunu Mramorje, koji je posjetio tokom obilaska područja kojima prijeti trajna devastacija.

Zeleni Evrope juče su posjetili i čuvare Bukovice.

Vajs i troje njegovih partijskih kolega već dva dana borave na Durmitoru, a gosti su Koalicije za održivi razvoj.

Aktivisti KOR-a su im ukazali na ekološke probleme i omogućili im da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom koje se protivi pretvaranju Sinjajevine u vojno vježbalište.

“Sinjajevina ima neverovatan pejzaž i drugi je po veličini pašnjak u Evropi, na kojem mogu da se napasaju stotine hiljada ovaca i krava, a poljoprivrednici mogu proizvoditi sir, kajmak i meso visokog kvaliteta. Postoji zahtjev i peticija kojom se traži da ovaj prostor bude ostavljen za korišćenje poljoprivrednicima, ali i namjera Ministarstva odbrane Crne Gore da okupira četvrtinu teritorije ove predivne planine za njihove vojne igre i testiranje naoružanja. Mještani misle da ovo ne treba da bude vojno igralište, a mi smo saglasni sa njima i smatramo da ovo mjesto treba da bude turistička destinacija i mjesto za razvoj poljoprivrede, što će pomoći razvoju crnogorske privrede”, kazao je Vajs.

Domaćin delegaciji Evropskih zelenih i KOR-u, na Mramorju, bio je Gojko Ćirović.

U njegovoj kući Vajs i aktivisti KOR-a sa mještanima su razgovarali o problemima sa kojima se srijeću oni kojima su rijeka i planina izvor života, jer im omogućavaju da prehrane porodice.

Predstavnici Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” i eksperti iz oblasti prirode, Vajsa su upoznali sa relevantnim studijama za zaštitu Sinjajevine i Bukovice.

On je kazao da će objašnjene tražiti, jer je za projekat proglašenja Sinjajevine parkom prirode utrošen i novac poreskih obveznika Evropske unije.

Aleksandar Perović iz KOR-a objasnio je Vajsu da je cilj te koalicije održivi razvoj i budućnost Crne Gore, što podrazumjeva pravilnu upotrebu najvrednijih prirodnih resursa.

“Ukazali smo na trenutno alarmantno stanje - okupaciju rijeka projektima malih hidroelektrana, namjerama Ministarstva odbrane da devastira potencijalni park prirode Sinjajevinu i sa trajnim uništavanjem rijeke Tare, jednim od najvrjednijih prirodnih simbola ekološke države. KOR je svjestan da ekološke i ekonomske štete idu zajedno, zato nam je bilo bitno da se predstavnici Zelenih svojim očima uvjere u stanje na terenu. Očigledno je da su utisci i evropskih Zelenih i ekoloških aktivista iz Crne Gore identični, što bi trebalo da bude alarm za donosioce odluka da konačno stave javni interes i interes lokalnog stanovništva u prvi plan”, rekao je Perović.

Noć prije obilaska Bukovice i Sinjajevine, delegacija Zelenih sa aktivistima KOR-a u Nadgori je razgovarala o svim aktuelnim ekološkim pitanjima, poglavlju 27 i mogućim rješenjima za postojeće probleme.

Predstavnici KOR-a sa njima su razmijenili mišljenja o aktuelnim trendovima u Evropskoj uniji i dobili informacije o važećim ekološkim standardima u toj međunarodnoj zajednici. Razgovor su nastavili i nakon posjete Bukovici i Sinjajevini.

Vajs: Podržavam protest Bukovičana

Ljepota Bukovice oduševila je Tomasa Vajsa, što nije krio tokom razgovora sa braniteljima te rijeke, iz koje je pio vodu.

Sa bukova te rijeke poručio je da potencijali Bukovice ne smiju biti za sticanje profita nekolicine privilegovanih, već isključivo u javnom interesu mještana.

Nakon šetnje koritom rijeke kazao je da je Bukovicu, ali i sve slične rijeke, potrebno sačuvati od uništenja.

“Voda ove rijeke je pitka cijelim svojim tokom i to je jedno bogatstvo koje ne smije biti uništeno zbog dobitka jedne male količine energije. Takođe, uništavanje ove rijeke značilo bi ekonomsku propast ovog kraja zbog čega mještani protestuju, jer im je ova voda potrebna za poljoprivredu, piće i razvoj održivog turizma. Zato ovaj region treba maksimalno koristiti za razvoj poljoprivrede i održivog turizma i prestanite da gradite mini hidroelektrane i prestanite da uništavate vašu državu takvim projektima od kojih će koristi imati samo jedna kompanija, već mislite na kompletnu zajednicu”, rekao je on.

Dodao je da podržava bunt građana protiv izgradnje mHE.

Jedan od branitelja Bukovice Miljan Bulatović Vajsu i njegovim kolegama pričao je o tome koliko traje borba za očuvanje rijeke i upoznao ga sa problemima koje su imali kada je devastirano privatno imanje.

Rekao mu je i da su Bukovičani odlučni da ne dozvole da se taj dragulj stavi u cijevi.

Bonus video: