Katić: Bolnica Meljine propada iz godine u godinu i opstaje dobrim dijelom zaslugama zaposlenih

Među mještanima, ali i u lokalnoj vlasti sve je prisutnija bojazan da bi se jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, građena početkom 20. vijeka, mogla ugasiti
303 pregleda 5 komentar(a)
Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.03.2018. 14:11h

Predstavnici Atlas grupe u čijem je vlasništvu Bolnica Meljine dolaze sjutra u Herceg Novi kako bi sa čelnicima lokalne vlasti razgovarali o njihovim planovima za tu zdravstvenu ustanovu.

Ove sedmice Bolnica Meljine biće i tema razgovora predstavnika Opštine i Ministarstva zdravlja.

Među mještanima, ali i u lokalnoj vlasti sve je prisutnija bojazan da bi se jedna od najstarijih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, građena početkom 20. vijeka, mogla ugasiti.

Zaposleni nisu dobili tri plate, duguje se za doprinose, regrese, poreze,komunalne usluge, dobavljačima, …

"Bolnica propada iz godine u godinu i opstaje dobrim dijelom zaslugama zaposlenih", kaže predsjednik Opštine Stevan Katić i tvrdi da se na državnom nivou ne preduzimaju adekvatne mjere kako bi se sačuvala ta zdravstvena ustanova.

On objašnjava da lokalna uprava pomaže opstanku bolnice koliko je to u njihovoj nadležnosti i moći.

Ljetos su im donirali dva monitora za operacionu salu, odložili su plaćanje poreza na nepokretnosti čiji je dug oko pola miliona eura.

Isto je uradilo i javno preduzeće Vodovod kome bolnica za utrošenu vodu duguje oko 100.000 eura.

Fond za zdravstveno osiguranje redovno izmiruje svaku fakturu, sedmično isporučuje ljekove i drugi materijal neophodan za rad zahtjevnog sistema, ali uprkos tome prihodi ne pokrivaju ni polovinu rashoda.

Opšte je saglasje mještana, lokalne vlasti i opozicije da se hitno mora naći rješenje za bolnicu.

Priželjkuju da ona bude dio javnog zdravstvenog sistema.

Katić je "Vijestima" kazao i da se veliki broj stranih investitora interesuje za bolnicu.

Ali prije toga treba riješiti pravni status Bolnice Meljine.

Vlada je početkom prošle godine pokrenula sudski postupak za raskid ugovora o kupovini Centra vojno medicinskih ustanova "Meljine", koji je prije 10 godina potpisala sa konzorcijumom koji čine članice Atlas grupe Invest banka, Atlas banka, Atlas cap i Specijalna bolnica za interne bolesti "Sveti Nikola".

Konzorcijum je kompleks u Meljinama sa preko 50 hiljada kvadrata zemljišta i 19 objekata površine 20 hiljada kvadrata, 2008. godine kupila je Atlas grupa za 25,1 milion eura, sa obavezom ulaganja od približno 120 miliona eura.

Od ugovorom predviđenih 120 miliona, do sada su realizovana samo tri miliona i to ulaganja u medicinsku opremu, iako je u prvih pet godina od privatizacije trebalo da bude uložena 99,4 miliona.

Većina objekata Opšte bolnice Meljine su pod hipotekom zbog dobijanja nekoliko kredita od 11,5 miliona eura, koji su uglavnom kirišćeni za isplate zarada zaposlenima.

Iz Atlasa su svojevremeno naveli da do konačne odluke suda ili sporazumnog rješavanja svih pitanja bolnica ostaje u vlasništvu njihove firme Meljine kompleksa.

Katić je kazao da je prošlog ljeta iz Ministrstva zdravlja objašnjeno da država pokušava da se sporazumno dogovori da se ugovor ili raskine ili nastavi, jer bi po nekim procjenama sudski proces mogao trajati pet - šest godina.

Dr Nenad Sekulić zaposlen u bolnici kao hirurg i savjetnik predsjednika Opštine za zdravstvo ističe da bolnici osim opreme nedostaje i kadrova: ginekolog, radiolog, anesteziolog.

Navodi i da se medicinski kadar ne podmlađuje.

Tvrdi da bi za potrebe opštine bila optimalna izgradnja gradske bolnice u Meljinama sa 120 kreveta i svim potrebnim sadržajima, koja bi bila u sistemu javnog zdravstva.

Katić je naveo i da postoje planovi da se u krugu sadašnje bolnice koja raspolaže sa oko 50 hiljada kvadrata atraktivnog zemljišta uz samo more, dio opredijeli za izgradnju nove bolničke zgrade, a ostatak za objekte turističkog ili turističko zdravstvenog sadržaja.

Bonus video: