Rješavanje pitanja nestalih važno humanitarno pitanje

Problem nestalih doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, koja vrlo često odslikava slabosti društva tek izašlog iz sukoba i razdora, rekao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade, Dragan Đukanović
762 pregleda 0 komentar(a)
Obilježen Međunarodni dan nestalih, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Obilježen Međunarodni dan nestalih, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 30.08.2019. 20:11h

Crna Gora, iako potražuje manji broj nestalih osoba u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju ovog pitanja, rekao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Dragan Đukanović.

On je povodom 30. avgusta, obilježavana Međunarodnog dana nestalih kazao da nestale osobe predstavljaju snažan simbol neuspjeha u zaštiti individualnih prava i vladavini zakona.

Đukanović je rekao da Crna Gora iako potražuje manji broj nestalih lica u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, poklanja posebnu pažnju rješavanju tog pitanja.

"Kao humanitarnog pitanja koje je značajno za porodice nestalih, ali i u političkom smislu kao indikatoru demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicima kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima“, istakao je Đukanović.

On je rekao da problem nestalih doprinosi održavanju atmosfere nepovjerenja, koja vrlo često odslikava slabosti društva tek izašlog iz sukoba i razdora.

Kako je naveo, važno je tražiti odgovor za svaki pojedinačni slučaj nestale osobe, ali je važno i nastojati ovaj problem riješiti na nivou društva, gdje on negativno utiče na vjerodostojnost političkih, demokratskih, kao i institucija za sprovođenje zakon.

Đukanović je istakao da je rješavanje pitanja nestalih važno humanitarno pitanje, jer od toga zavisi proces pomirenja i izgradanja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

„Rasvetljavanje sudbine nestalih je civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama koja vremenom nije i ne može biti manja“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, složenost procesa pronalaska oko 12 hiljada osoba koja se vode kao nestala iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, obavezuje sve koji su dio ovog procesa da u okviru svojih nadležnosti doprinesu njegovom okončanju.

„Uključivanje procesa pronalaska nestalih u okvir Berlinskog procesa i usvajanje zajedničkog Okvirnog plana za rješavanje tog pitanja u kontekstu značaja regionalne saradnje, pokazuje spremnost i potvrdu opredjeljenja da na ovim pitanjima pokažemo odgovornost“, rekao je Đukanović.

Kako je istakao, ažurna evidencija nestalih osnovni je preduslov za uspješnu akciju svih organa i pojedinaca koji su uključeni u ovaj proces.

„Komisija za nestala lica Vlade podržava aktivnosti koje Međunarodna komisija preduzima sa Komisijama država iz regiona, kao i objedinjavanje svih slučajeva u Bazu podataka aktivnih slučajeva nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, osobe koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade uključuje 57 crnogorskih državljana i osoba čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori.

„Od tog ukupnog broja nestalih na teritoriji Kosova se potražuju 44, u Bosni i Hercegovini deset a na teritoriji Hrvatske tri osobe“, rekao je Đukanović.

„Na Kosovu i je identifikovano pet osoba sa crnogorske liste nestalih i očekuje da će se primopredaja posmrtnih ostataka za njih izvršiti u narednih deset dana“ zaključio je Đukanović.

Bonus video: