Bez dodjele nagrade Fondacije “Oikos IV-5“ za najboljeg đaka u Nikšiću

Prvi put nagrada je dodijeljena 2012. godine i do sada je dobilo desetoro đaka, a tri godine su je bila dobila po dva učenika
794 pregleda 0 komentar(a)
Članovi Fondacije, Foto: Svetlana Mandić
Članovi Fondacije, Foto: Svetlana Mandić

Nagrada najboljem srednjoškolcu iz Nikšića Fondacije “Oikos IV-5“ ove godine nije dodijeljena jer, prema ocjeni komisije, niko od prijavljenih nije zadovoljio kriterijume.

Riječ je o kriterijumima koje je Fondacija usvojila 2011. godine, kada je i osnovana.

“Ključni kriterijum je dokaz o postignutim rezultatima na državnim i međunarodnim takmičenjima, ili konkursima, čime se potvrđuje talenat i posvećenost kandidata određenoj oblasti. Stav Fondacije je da i ubuduće dosljedno poštuje kriterijume za dodjelu nagrade, a da je to pravi izbor potvrđuju uspjesi u daljem toku školovanja do sada nagrađenih učenika“, piše u obrazloženju Fondacije.

Fondaciju “Oikos” osnovali su bivši učenici IV-5 odjeljenja biologa nekadašnjeg Srednjoškolskog centra, koje je 1980. proglašeno za najbolje u bivšoj SFRJ. “Zlatno odjeljenje”, kako su ih zvali, brojalo je 28 djevojaka i šest momaka, i imalo je prosječnu ocjenu 4,72. Njihov razredni starješina bio je danas pokojni Slobodan Brajušković kome je nadimak bio Oikos, i koji je bio, kako to bivši učenici vole da istaknu, “dom“ za njihovu tinejdžersku dušu.

Za novčanu nagradu od hiljadu eura prvih šest godina mogli su da konkurišu najbolji učenici prirodno-matematičkog smjera nikšićke Gimnazije, a od prošle godine svi talentovani i uspješni nikšićki srednjoškolci.

Prvi put nagrada je dodijeljena 2012. godine i do sada je dobilo desetoro đaka, a tri godine su je bila dobila po dva učenika.

Dosadašnji dobitnici su Petar Tadić, Janko Radulović, Jelena Lalić, Milena Roganović, Rade Dačević, Marko Petrušić, Vuk Jovović, Vladimir Bošković, Rajka Pejanović i Milena Radović.

“Očekujemo da će se u sljedećim godinama ovogodišnjim kandidatima, kojima je malo nedostajalo za ispunjenje kriterijuma, na konkursu pridružiti i drugi sa referencom – uspješan”, poručili su iz Fondacije.

Bonus video: