Na Žabljaku svečano otvoren Regionalni evroatlantski kamp “REACT”

Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, kazao je da ideju o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan treba dodatno promovisati među mladom generacijom
1471 pregleda 0 komentar(a)
Danas na Žabljaku, Foto: NVO “Alfa centar”
Danas na Žabljaku, Foto: NVO “Alfa centar”

“Regionalni evroatlantski kamp ‘REACT’ na najbolji način reflektuje i promoviše vrijednosti i prinicipe na kojima razvijamo modernu Crnu Goru. Kada to kažem mislim na napore usmjerene ka modernizaciji crnogorskog društva kroz usvajanje evropskih standarda, sa ambicijom da Crnu Goru u bliskoj budućnosti, nakon ulaska u NATO, uvedemo i u Evropsku uniju”, kazao je izvršni direktor “Alfa centra”, Miloš Perović, na otvaranju 12. po redu kampa.

Ovogodišnji kamp, koji se održava na Žabljaku, okupio je 70 polaznika iz 14 zemalja regiona i Evrope, a učešće če uzeti i 27 predavača. Perović je kazao da mu je drago što je “Alfa centar”, koji uspješno organizuje pomenuti kamp, pokazao da je na pravo putu a “REACT” u potpunosti potvrdio potrebu i razloge zbog kojih je nastao i traje više od deceniju.

“Obaveza svih nas u ‘Alfa centru’ je da nastavimo našu misiju, između ostalog, kroz unapređenje rada ‘REACT’-a, koji će, siguran sam, trajati još mnogo godina. Na žalost, danas sa nama nema tvorca ‘Alfa centra’ Aleksandra Šima Dedovića, čovjeka iz čije energije, harizme i entuzijazma je i pokrenuta priča o ‘REACT’ kampu. Uvjeren sam da bi danas bio ponosan na sve nas jer smo nastavili tamo gdje je on stao”, poručio je Perović.

Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, kazao je da ideju o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan treba dodatno promovisati među mladom generacijom.

“Nedavno istraživanje pokazalo je da mladi i te kako vjeruju u ovaj proces zato mislim da je jako važno da sa ciljnom grupom, kao što su mladi, koji su prisutni i ovdje na kampu, pričamo o ovim stvarim“, kazao je Drljević i dodao da će sa učesnicima kampa razgovarati kako o aktivnostima koje Crna Gora realizuje u okviru integracionog procesa u EU i izazovima na tom putu, tako i o tome koje su to prednosti g budućeg članstva u Evropsku uniju.

Ministarka Javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je na svečanom otvaranju da su mladi pokretačka snaga društva i budući kreatori političke kulture, a da je Vlada Crne Gore posvećena snaženju institucija u sektoru bezbjednosti.

“Svakako doprinos nevladinog sektora i drugih organizacija civilnog društva u ovoj oblasti je veoma značajan, posebno na planu podizanja svijesti o značaju i benefitima NATO integracija u sistemu bezbjednosti i snaženju institucija. Istovremeno, ispinjavanje kriterijuma za članstvo u Alijansi je u velikoj mjeri kompatibilno standardima potrebnim za učlanjene u EU. Zato je i za kontinuite ovako otvorenog dijaloga i razmjene mišljenja kroz djelovanje REACT-a važno dalje održavanje ovog kampa, kroz aktivno učešće svih i prenos znanja mladima”, naglasila je Pribilović.

Kamp traje do nedjelje, 8.septembra, a biće organizovano 27 predavanja, deset panel diskusija, dvije radionice i debate. Osim tema koje se tiču evroatlantskih i evropskih integracija, ovogodišnji kamp je obogaćen i temama o vladavine prava i jačanju demokratije u zemljama regiona, kao i o aktivizmu mladih, te njihovom učešću u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Osim edukativnog dijela za učesnike kampa biće organizovane sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nacionalnog parka “Durmitor”.

Kamp će pomoći mladima da saznaju više o bitnim temama

“Prijavila sam se za ovaj kamp po preporuci brata koji je ranije učestvovao na REACT-u i koji nosi pozitivna iskustva. Smatram da su aktivnosti ove vrste veoma korisne za nas jer upoznajemo mlade ljude iz regiona sa kojima razmjenjujemo mišljenja, a bićemo i u prilici da saznamo dosta novih stvari na predavanjima koja će, nadam se, biti interesantna svim učesnicima“, kazala je Nina Ramović, studentkinja prava iz Bijelog Polja.

Danijela Mrkić, maturantkinja danilovgradske Gimnazije sma tra da u srednjim školama nema dovoljno priče o temama koje se obrađuju na REACT-u i da mladi ljudi formiraju mišljenje na osnovu priča koje nijesu provjerene.

“Ovakve aktivnosti pomažu nam da se bolje informišemo o bitnim temama, a smatram da je to i naša dužnost kako bismo sjutra lakše donosili bitne odluke“, kazala je maturantkinja iz Danilovgrada.

Bonus video: