Službenik Opštine Budva socijalu uplaćivao na račun prijatelja

Gradonačelnik Budve naredio hitnu istragu zloupotreba socijalnih davanja, nakon što je utvrđeno da je jedan opštinski službenik falsifikovao dokumenta
22889 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.09.2019. 20:38h

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević naredio je hitnu istragu na koji način se u proteklih nekoliko godina isplaćivala socijalna pomoć, nakon što je utvrđeno da je jedan opštinski službenik falsifikovao dokumenta, a novac umjesto socijalno ugoroženim Budvanima, uplaćivao na račun njemu bliskim osoba.

“Vijestima“ je rečeno da je zasad protiv jednog službenika Sekretarijata za društvene djelatnosti podnijeta krivična prijava, ali da će Komisija, koja je formirana na zahtjev Carevića, utvrditi da li ima još uključenih u te malverzacije.

Služba predsjednika Opštine nedavno je, vršeći kontrolu rada zakonitosti u postupcima dodjele jednokratne finansijske pomoći licima u stanju socijalne potrebe koju dodjeljuje Sekretarijat za društvene djelatnosti, utvrdila da je bilo zloupotrebe pri dodjeli te pomoći.

Šef kabineta Nikola Jovanović potvrdio je za „Vijesti“ da je predsjednik Opštine zato naložio hitnu istragu i da će se pod lupom naći svi predmeti u proteklih nekoliko godina.

„U kontrolisanom postupku utvrđeno je da je dokumentacija za korisnike ove naknade zloupotrijebljena tako što je fingirano podnošenje zahtjeva, a bilo je predviđeno da se uplata izvrši na treće lice bez saglasnosti“, naveo je jedan od najgrubljih primjera Jovanović.

Prema njegovim riječima, time je otvorena sumnja da se radi o organizovanoj zloupotrebi koju vrše zaposleni u ovom opštinskom sekretarijatu, zbog čega je Carević naredio istragu svih postupaka u posljednje dvije godine.

„Komisija koja je formirana tim povodom utvrdila je još nekoliko postupaka u kojima su evidentirane nepravilnosti i da se jedno lice pojavljuje u više postupka na čiji račun je uplaćivana jednokratna socijalna pomoć“, naglasio je Jovanović.

Dodaje da je zbog svih utvrđenih nepravilnosti iniciran disciplinski postupak.

„Naređena je privremena zabrana rada službeniku u Sekretarijatu za društvene djelatnosti. Predsjednik Carević je zahtijevao da se utvrde sve činjenice, okolnosti i dokazi nakon čega je i podnijeta krivična prijava protiv istog službenika“, kazao je Jovanović.

Naglašava da je predsjednik Opštine zadužen za zakonitost rada lokalne uprave, te da neće dozvoliti vršenje bilo kakvih nezakonitosti.

„Oni koji se usude da krenu tim putem biće ekspresno sankcionisani i odgovorni za svoje postupke. Posebno je degutantno i užasavajuće to što su zloupotrebljavani oni koji su u stanju socijalne potrebe. U krivičnom postupku će se utvrditi da li se radi o zloupotrebi službene dužnosti i pribavljanja protivpravne koristi od strane jednog ili više osoba i ko je sve učestvovao u ovom nemoralnom i nečovječnom činu“, naglasio je Jovanović.

130 hiljada eura budžetom Opštine Budva za ovu godinu predviđeno je da se izdvoji na ime socijalne pomoći u koju je uključen i dodatak za novorođene bebe

On zaključuje da Carević insistira da se kontrola nastavi i da se detaljno provjeri svaki slučaj koji može biti povezan sa ovim službenikom.

U Sekretarijatu za društvene djelatnosti, na čijem se čelu nalazi Ljiljana Pjerotić je još prije deset dana saopšteno da će se oglasiti nakon što bude izvršena kompletna provjera.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je da se na ime socijalne pomoći u koju je uključen i dodatak za novorođene bebe izdvoji 130.000 eura.

Bonus video: