Zoronjić: Kako to da imamo najbržu rastuću ekonomiju, a plate prosvjetara su ispod državnog nivoa

Ona je istakla da su plate prosvjetara već godinama u stagnaciji i da su često ispod državnog prosjeka prosječne zarade, što je daleko od prihvatljivog
2222 pregleda 0 komentar(a)
Suada Zoronjić, Foto: URA
Suada Zoronjić, Foto: URA

Građanski pokret URA u potpunosti podržava napore i zahtjeve svih sindikalnih udruženja, stručnih i neformalnih organizacija koje imaju za cilj povećanje plata zaposlenih u prosvjeti i to najmanje od 10%, saopštila je danas potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić.

Ona je istakla da su plate prosvjetara već godinama u stagnaciji i da su često ispod državnog prosjeka prosječne zarade, što je daleko od prihvatljivog.

"Imamo zvaničnike Vlade koji svakog kvartala godinama unazad izlaze sa riječima hvale o situaciji u javnim finansijama, iznose se procenti rasta ekonomije koji su među najvećima u Evropi, pa je krajnje vrijeme da blagodeti te politike osjete i građani. A prije svega oni koji su sistematski zapostavljani sve ove godine i predstavljaju jedan od glavnih stubova svakog društva i države – prosvjetari. Jer kako to da imamo najbržu rastuću ekonomiju a plate prosvjetara su ispod državnog nivoa“, navela je Zoronjić.

Kaže da izgovor o tome kako nema novca ne pije vodu, jer je aktuelna Vlada svojim postupcima unazad pokazala da novca ima, ali da se on usmjerava onima kojima nije potreban.

„Da je bilo dobre volje i empatije novac od nekoliko miliona eura koji je otišao u stambeno zbrinjavanje već zbrinutih funkcionera mogao se usmjeriti za druge potrebe, potrebe onih koji godinama doživljavaju degradaciju sebe i svog poziva u ovom društvu. Vrijeme je da se takvom naopakom sistemu jednom zaista stane na kraj“, poručila je Zoronjić.

Zaključuje da URA u potpunosti stoji uz one koji su stub ovog društva a to su prosvjetni, zdravstveni i pravosudni radnici i da će uvijek podržati svaku inicijativu i napor koji ima za cilj poboljšaje njihovog standarda.

Bonus video: