"nadamo se da neće, ali se moramo pripremiti"

Daković: Crnoj Gori prijeti opasnost od afričke kuge svinja

Daković je kazala da Uprava već duže sprovodi razne mjere kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori
3353 pregleda 2 komentar(a)
Daković, Foto: Screenshot Vlada Crne Gore/YouTube
Daković, Foto: Screenshot Vlada Crne Gore/YouTube

Crnoj Gori prijeti opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja, ali ona nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje, saopštila je direktorica Upave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Daković je kazala da Uprava već duže sprovodi razne mjere kako se bolest ne bi pojavila u Crnoj Gori.

„Nadamo se da se bolest neće pojaviti u Crnoj Gori, ali se na svaki način moramo pripremiti“, rekla je Daković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Za tu bolest, kako je objasnila, karakteristično je što ne postoji prevencija u vidu vakcine kao što je bio slučaj kada je bila prisutna bolest plavog jezika ili kvrgave kože goveda.

„Može se preduzeti jedino zabrana trgovine, uvoza pošiljki svinja i svinjskih proizvoda iz zemalja i područja u kojima je prisutna bolest, a jedne od najvažnijih su biosigurnosne mjere tokom lova i u gazdinstvima“, navela je Daković.

Ona je objasnila da je to bolest samo domaćih i divljih svinja i nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje.

„Afrička kuga svinja je bolest koja se može prenijeti raznim putevima i zbog toga ju je teško kontorlisati“, rekla je Daković i dodala da su pojačane mjere i da je od 12. jula zabranjen uvoz svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije u kojoj se pojavila bolest.

Ona je saopštila da u Crnoj Gori oko 12,5 hiljada gazdinstava drži svinje, do čega je samo 420 komercijalno, dok ostali drže životinje za sopstvene potrebe.

„Važno je da se držaoci uzdržavaju da životinje hrane pomijama ili kuhinjskim ostacima jer to može predstavljati opasnost, da stave dezinfekcione barijere i poštuju propise o identifikaciji i registraciji životinja jer će to biti uslov da se dobije naknada štete u slučaju pojave bolesti“, istakla je Daković.

Kako je rekla, preporučuje se da se kretanje na farmi svede na najmanju mjeru i ne dozvoli ulazak nepoznatim osobama, kao i da dezinfikuju farme.

Daković je kazala da je lokalnim samoupravama preporučeno da se preduzmu mjere na određivanju i obezbjeđivanju prostora u slučaju pojave bolesti za uklanjanje nus proizvoda.

Prema njenim riječima, zatraženo je dodatnih 73 hiljade EUR za preventivu, kako bi bili spremni u slučaju da se rizik od pojave bolesti poveća.

„Nastavićemo da pratimo situaciju i u slučaju bilo kakvih izmjena informisaćemo Vladu i širu javnost“, zaključila je Daković.

Preporučujemo za Vas