Pivljani tvrde da ih država ignoriše

“U dopisu smo naglasili da je značajan broj infrastrukturnih projekata koji se tiču uređenja opštinskog centra Plužina obaveza Elektroprivrede po osnovu izgradnje HE ‘Piva’ te da njih u predloženom spisku ne dostavljamo”, istakli su iz lokalne uprave
2330 pregleda 3 komentar(a)
Još se ne zna sudbina projekata: Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Još se ne zna sudbina projekata: Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Lokalna uprava Plužina je ministarstvima održivog razvoja i turizma i poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom godine poslala predlog liste prioritetnih projekata, očekujući da će makar neki od njih biti realizovan uz pomoć države. Iz Opštine tvrde da, ne da nisu dobili novac, već od ta dva ministarstva nisu dobili nikakav odgovor da li su neki od tih projekata prihvaćeni.

Riječ je o 11 projekata čija ukupna vrijednost je 71,736 miliona eura.

„Na dopise koje smo poslali resornim ministarstvima nismo dobili odgovore tako da navedene projekte nismo mogli uvrstiti u kapitalni budžet Opštine iz razloga što se radi o projektima koji iziskuju veća novčana sredstva. Sredstva koja bi Opština mogla da izdvoji za realizaciju ovih projekata ne bi bila dovoljna ni za jedan od osam projekata, koliko smo predložili Ministarstvu održivog razvoja i turizma“, odgovorili su “Vijestima” iz lokalne uprave te poddurmitorske opštine.

Oni su Ministarstvu turizma 12. marta poslali dopis u kome su predložili osam projekata ukupne vrijednosti 71,54 miliona eura. Riječ je o projektima izgradnje reciklažnog dvorišta/transfer stanice (540.000), rekonstrukciji magistralnog puta Šćepan Polje – Plužine (60 miliona), rekonstrukciji regionalnog puta Presjeka –Muratovica – granica BiH (3 miliona), modernizaciji regionalnog puta Plužine–Trsa–Virak (1,5 milion), modernizaciji i prekategorizaciji puta Šćepan Polje – Crkvičko Polje – Trsa (2 miliona), izgradnji sportske hale (1,5 milion), akva–parka (1,5 milion) i unapređenju vodosnabdijevanja u opštini (1,5 milion).

“U dopisu smo naglasili da je značajan broj infrastrukturnih projekata koji se tiču uređenja opštinskog centra Plužina obaveza Elektroprivrede po osnovu izgradnje HE ‘Piva’ te da njih u predloženom spisku ne dostavljamo”, istakli su iz lokalne uprave.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su “Vijestima” odgovorili da je u martu 2019. godine pokrenuta procedura ažuriranja Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja je prvi put formirana 2015, u skladu sa zahtjevima Evropske komisije, a koja “predstavlja osnov za donošenje odluka o projektima koji će biti finansijski podržani od strane međunarodnih finansijera”.

“U skladu sa procedurama projekti su ocijenjeni i predlog liste za oblast životne sredine dostavljen je Sekretarijatu za razvojne projekte. Nakon usvajanja od Nacionalne investicione komisije Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata će biti objavljena. Dakle, Opština je dostavila predlog projekata na naš zahtjev, projekti su proslijeđeni u skladu sa procedurama, tako da nam nije jasno na koji dopis im nije odgovoreno”, odgovorili su iz Ministarstva turizma.

Kada je u pitanju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Opština je, odgovarajući na dopis resornog Ministarstva od 15. januara, poslala predlog liste prioritetnih projekata namijenjenih obnovi i razvoju sela i izgradnji infrastrukture u skladu sa mjerom agrobudžeta za 2019. godinu. Riječ je o tri putna pravca, a procijenjena vrijednost projekata je 196.000 eura, gdje bi lokalna uprava učestvovala sa 50 odsto sredstava, a polovinu sredstava bi obezbijedilo resorno Ministarstvo.

“Riječ je o nasipanju dionice puta od sela Kovači do katuna Korlati, djelimičnom proboju i nasipanju dionice puta do katuna Brštevac i pripremi za asfaltiranje, te asfaltiranju puta Šarići – Barni Do. I prethodnih godina smo Ministarstvu slali listu sa prioritetnim projektima i, kao i ove godine, nismo dobijali nikakve odgovore. U dužem nizu godina jedini projekat koji je sufinansiran iz državnog budžeta je projekat rekonstrukcije stadiona malih sportova u naselju za koji su dobijena sredstva od Ministarstva sporta u visini od 50.000 eura “, istakli su iz Opštine Plužine.

Ministarstvo: Već smo dosta uložili u Plužinama

“U okviru svojih mogućnosti Ministarstvo pokušava da izađe u susret svim zahtjevima pa i zahtjevima Opštine Plužine. Na planu unapređenja ruralne infrastrukture Vlada Crne Gore ulaže značajna, i iz godine u godinu sve veća sredstva u svim crnogorskim opštinama. Kako se aktivnosti kontinuirano sprovode pokušaćemo u okviru mogućnosti da izađemo u susret i zahtjevima Opštine Plužine kako bi se zadovoljile i navedene potrebe stanovnika u ruralnim područjima”, odgovorili su iz Ministarstva poljoprivrede. Napomenuli su da se u toj poddurmitorskoj opštini realizuje projekat izgradnje vodovoda u selu Brezna i da je to Ministarstvo za prvu fazu izdvojilo 70.000 eura, kao i da će naredne godine biti opredijeljena sredstva za drugu fazu i završetak projekta.

“Kroz program malih grantova projekta ‘Upravljanje slivom rijeke Drine’ za selo Brezna je izdvojeno 10.000 eura, dok je tokom 2018. godine za vodovod ‘Pivska župa’ i početak radova na vodovodu ‘Brezna’ izdvojeno 15.000 eura”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Tu su, kako su kazali, i bespovratne podrške za poljoprivredne proizvođače. Tokom prošle godine kroz mjere agrobudžeta kojima se podržava stočarska proizvodnja za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Plužine izdvojeno je nešto preko 220.000 eura, dok su kroz “IPARD like” pozive dobili bespovratnu podršku u iznosu od preko 160.000 eura.

Bonus video: