DA SE IZJASNE O STAVLJANJU OZNAKE TAJNOSTI

Kovačević: Čije interese štiti MORT skrivanjem podataka od javnosti

Sa obzirom na "kontroverzne korake koji su do sada preuzeti", Grin houm je tražio pristup informacijama bilateralne i diplomatske komunikacije ili svih dopisa poslatih iz resornih ministarstava Sekretarijatu konvencije o prekograničnim uticajima i povratnih informacija
1220 pregleda 0 komentar(a)
Kovačević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Kovačević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Nevladina organizacija Grin houm (Green home) zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da se izjasni zašto su na preliminarne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu za hidroelektrane (HE) "Vriela", "Muras" i "Dobrinje" na rijeci Cijevni stavili oznaku tajnosti.

Predstavnica Grin houma Nataša Kovačević, kao članica Savjeta za vode i kandidat Komisije za vodoprivredne odnose Crne Gore i Albanije, nakon potpisane izjave o povjerljivosti, dobila Preliminarne izvještaje o procjeni uticaja na životnu sredinu za HE "Vriela", "Muras" i "Dobrinje" na rijeci Cijevni.

Na te izvještaje, kako su rekli iz Grin houma, Ministarstvo održivog razvoja i turizma iz nepoznatog razloga stavilo je oznaku tajnosti.

„Sa obzirom na to da više nije jasno čije interese, javne ili privatne, štiti i predstavlja taj resor, tražimo da se hitno i javno izjasne zbog kojeg tačno razloga i na osnovu kojeg propisa je to urađeno“, navodi se u saopštenju.

Iz Grin houma rekli su da je jasno je da oznaka tajnosti nema nikakvog smisla i krši ključne odredbe Arhuske i ESPOO konvencije, kao i zakona o dostupnosti informacija i učešću javnosti u donošenju odluka i o strateškoj i procjeni uticaja na životnu sredinu.

„Kako je posljednjih godinu protok informacija, nezainteresovanost institucija za efikasno rješavanje problema i sada skrivanje podataka dostiglo sve tačke nelogičnosti, skloni smo vjerovati da je ovom neuspjehu doprinijelo i lobiranje interesnih grupa“, naveli su iz Grin houma.

Iz te NVO rekli su da je tu pretpostavku potrebno ispitati i iskontrolisati rad eventualno uključenih crnogorskih kompanija.

„Nije nepoznato da su crnogorske građevinske kompanije i projektantske kuće u prethodnom periodu sarađivale na projektima izgradnje HE u Albaniji, na primjer Bemax građevinski radovi na HE Ashta 1 i Ashta 2 u Albaniji“, dodali su iz Grin houma.

Kako su naveli, sa obzirom na kontroverzne korake koji su do sada preuzeti, Grin houm je tražio pristup informacijama bilateralne i diplomatske komunikacije ili svih dopisa poslatih iz resornih ministarstava Sekretarijatu konvencije o prekograničnim uticajima i povratnih informacija.

Iz te NVO pitali su zbog čega su ti izvještaji proglašeni tajnom kada su u istom slučaju 2013. godine, prilikom preispitivanja prekograničnih uticaja na životnu sredinu planirane izgradnje HE "Buk Bijela" i "Foča" na rijeci Drini u Bosni i Hercegovini (BiH) i HE "Brodarevo 1 i 2" na Limu u Srbiji, dobijeni izvještaji stavljeni odmah na uvid javnosti.

„Ministarstvo je tada sa Agencijom za zaštitu životne sredine formiralo multidisciplinarnu 15-članu komisiju, sa zadatkom da utvrdi prekogranične uticaje na životnu sredinu na teritoriji Crne Gore, koji mogu biti izazvani realizacijom planiranih projekata”, dodali su iz Grin Houma.

Preporučujemo za Vas