Džipom blokirao put ka katunu: Ni hitna ne bi mogla proći

Zbog mnogobrojnih neriješenih problema, vlasnik budućeg eko-sela na katunu Škale Goran Dukić onemogućio korišćenje puta koji je sam pravio. On tvrdi da je primoran i da sam od toga ima najveću štetu
28269 pregleda 11 komentar(a)
Dukićev džip parkiran na putu, Foto: Privatna arhiva
Dukićev džip parkiran na putu, Foto: Privatna arhiva

Mještani katuna Škale na Bjelasici tvrde da je već tri dana jedini prilazni put od Kolašina ka njihovim kolibama blokiran, ne samo, kako su objasnili, za njih, već i za turiste i za one koji skupljaju šumske plodove.

Put je blokiran zbog džipa koji je poprečno parkiran na putu, čiji je vlasnik Goran Dukić, a koji je i vlasnik eko-sela u izgradnji na Škalama, ali i suvlasnik jedne petine zemljišta na kojem je katun.

Zbog toga su se obratili i policiji, ali i službi Komunalne policije, a najavljuju i sudski postupak. Kažu da su u nezavidnoj situaciji, za koju nemaju rješenje.

„Da kola Hitne pomoći krenu ka nama, ne bi mogla proći. Ne može niko kolima proći već tri dana jer je Dukić riješio da zabrani korišćenje puta, koji je jedini put od katuna Vranjak, to jest od grada, ka Trešnjeviku. Tačno je da je put preko njegovog imanja i da ga je on sam pravio, ali je i činjenica da je prethodno zatrpao drugi put, koji je 1986. godine probila vojska. U međuvremenu, nekako, a ne znamo kako, taj put koji je bio ucrtan, nestao je iz zvaničnih papira“, ispričali su “Vijestima” u porodici Jelić na Škalama.

Oni kažu da govore i u ime svojih komšija sa katuna, pa apeluju na nadležne da što prije riješe situaciju i omoguće im nesmetan prilaz kolibama. Podsjećaju da i turizam, zbog postupka Dukića, trpi ogromnu štetu.

„Dukić se i sam bavi turizmom i verovatno je svjestan štete koju nanosi ovakvim postupanje. Grupe turista u džipovima su juče stale pred njegovom blokadom. Šteta koju nanosi nama je, takođe, nemjerljiva. Obavijestili smo preko društvenih mreža sve koji koriste taj put da je zatvoren. Nadamo se adekvatnoj reakciji nadležnih“, ispričali su Jelići.

Dukić, pak, tvrdi da je ogromna šteta nanesena njemu. Probemi oko puta ka Škalama su, objašnjava, višestruki, a jedan od njih, koji je i bio povod za blokadu, jeste nelagalna sječa devet stabala bukve u nekadašnjim plandištima. Time je, kaže, „ne samo ugrožen izgled katuna i nanesena ekološka šteta, a i ugrožene vikendice budućeg eko-sela“. Blokada je, kaže, osim revolta „zbog tog ekološkog incidenta i opomena svim nadležnima da se probem pristupnog puta mora riješiti”.

Dokumentacijom je potkrijepio tvrdnju da je put dužine 3,2 kilometra gradio dvije godine sam i uložio oko 100.000 eura. Na privatnoj svojini, objašnjava, može da parkira džip kako želi, a komšijama preporučuje da ako misle da su oštećeni, pravdu potraže pred sudom.

„Ovo je bilo upozorenje. Blokadu ću ukloniti danas i pustiću da se nesmetano put koristi do kraja ove turističke sezone. Za sljedeću sezonu najavljujem da neću dozvoliti korišćenje ni katunjanima, ni turistima ni privatnicima, dok god se ne riješi problem. Put je građen mojim novcem, na mojem imanju, i 10 godina su ga svi nesmetano koristili”, poručuje on.

Dukić je pokazao i dokumentaciju iz koje se vidi da je na samom početku probijanja puta od lokalnih uprava Andrijevice, Berana i Kolašina, Regionalne turističke organizacije, kao i od nekoliko ministarstava tražio da sufinasiraju izvođenje radova.

Tada je obrazložio da ta saobraćajnica od Raskrsnice ka Trešnjeviku pruža mogućnost za kvalitetno povezivanje Bjelasice i Komova, što je značajno za, kako je naveo, nekoliko desetina sela i katuna na području sve tri opštine. Do danas mu, tvrdi, niko nije odgovorio.

On podsjeća komšije na Škalama da nemaju razloga da se ljute na njega. Za zahvalnost, pak, tvrdi, imaju puno razloga, jer je „omogućio da turistički valorizuju svoj katun“.

Državni put “ukinut” nakon izgradnje ski-centra

Do situacije da je put koji je on gradio preko svog imanja jedini na tom dijelu Bjelasice, objašnjava Dukić, došlo je nakon što je izgradnjom Ski-centra “Kolašin 1450” “ukinut” i sada, u zvaničnoj dokumentaciji, postojeći put od Jezerine preko Dolova Đokića. On je prije dvije godine, kako tvrdi, u ime mještana nekoliko sela podnio Opštini Kolašin zahtjev, kojim traži da se omogući korišćenje tog državnog puta.

„Put je kod Uprave za nekretenine uknjižen kao parcela 1053/1 i površine je 1.371 kvadrat i svojina je Opštine Kolašin. Nakon izgradnje ski-centra na Jezerinama, put je prekinut, a na parkingu skijališta postavljena rampa. Sada zavisi od dobre volje zaposlenih u tom preduzeću, hoće li dozvoliti prolazak putem“, obavijestio je u ime mještana Dukić tada lokalnu upravu.

Godinu ranije od nadležnih je tražio i izmještanje puta, kako bi se našlo odgvorajuće rješenje i za ski centar i za mještane. Ni na te zahtjeve nije bilo adekvatne reakcije.

Bonus video: