Ulcinjska solana proglašena močvarom od međunarodnog značaja

Ranije su na Ramsarsku listu upisani Nacionalni park Skadarsko jezero i Tivatska solila
3379 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinjska solana, Foto: Shutterstock
Ulcinjska solana, Foto: Shutterstock

Ulcinjska Solana je danas proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja, saopšeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Ministarstvo je, podsjećaju, kandidovao Ulcinjsku solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu ove godine nakon usvajanja Odluke na sjednici Skupštine opštine Ulcinj, održanoj 24. juna, kada je Ulcinjska solana proglašena zaštićenim područjem - Parkom prirode.

"Ulcinjska solana je jedna od deset najvećih i najmlađih solana na Mediteranu, kao i stanište od globalnog značaja za boravak i gniježdenje vodenih ptica, te proglašenjem Solane - Parkom prirode, kao i Ramsar područjem, zaokružen je važan proces koji je Vlada Crne Gore preko Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovela tokom protekle četiri godine", saopšteno je iz MORT-a.

Usvojenim planskim dokumentima od strane Vlade u februaru 2017. i Skupštine u julu 2018, to jest Prostorno urbanističkim planom za opštinu Ulcinj i Prostornim planom područja posebne namjene za obalno područje, utvrđena je, kako navode iz MORT-a, nesporna i jasna namjena područja Ulcinjske solane, a to je zaštićeno područje (park prirode) i predložena je njena nominacija za upis na Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja.

Konvencija o zaštiti vlažnih staništa od međunarodnog značaja – Ramsar konvencija je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalne akcije i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Danas je Ramsarska lista najveća svjetska mreža zaštićenih područja, jer postoji više od 2.200 ramsarskih lokaliteta na teritoriji 170 Ramsar ugovornih strana širom svijeta, koje pokrivaju više od 2,1 miliona kvadratnih kilometara.

U Crnoj Gori od danas postoji treće Ramsar područje - Ulcinjska solana, dok su ranije upisani na ovu međunarodnu listu Nacionalni park Skadarsko jezero (1995. godine) i Tivatska solila ( 2013. godine).

Bonus video: