Brane ustav i pravo na dostojanstven život u zdravoj sredini

Iz KOR-a su kazali da su odluku da organizuju protest donijeli imajući u vidu ozbiljnost trenutka, koji karakteriše višedecenijska brutalna eksploatacija prirodnih resursa i trajna devastacija crnogorskih prirodnih dobara
1318 pregleda 9 komentar(a)
Vrijeme da građani pokažu odgovornost za budućnost: KOR, Foto: Zoran Đurić
Vrijeme da građani pokažu odgovornost za budućnost: KOR, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.09.2019. 16:21h

Koalicija za održivi razvoj (KOR), pozvala je građane da im se 20. septembra pridruže na ulicama Podgorice, na svegrađanskom protestu, koji će okupiti aktuelne građanske ekološke inicijative i ekološke organizacije koje zastupaju javni interes.

To su najavili iz KOR-a, ističući da je vrijeme da građani kao najvažnija i najmoćnija institucija sistema pokažu odgovornost za budućnost i zaustave pogubne trendove "koji će nas u suprotnom povesti dublje u dužničko ropstvo i ostaviti nas bez perspektive i mogućnosti za dostojanstven żivot u rođenoj kući - našoj slobodarskoj Crnoj Gori".

Iz KOR-a su kazali da su odluku da organizuju protest donijeli imajući u vidu ozbiljnost trenutka, koji karakteriše višedecenijska brutalna eksploatacija prirodnih resursa i trajna devastacija crnogorskih prirodnih dobara.

"Odluku da organizujemo protest donijeli smo zbog nebrojenih primjera uništenja prirode i zdravlja naših sugrađana, kao što su genocidno ugrožavajnje javnog zdravlja građana Pljevalja nekontolisanim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, brutalna eksploatacija prirodnih resursa, trajna i brutalna devastacija rijeke Tare (zaštićene međunarodnim i domaćim stepenima zaštite). Među tim primjerima su i okupacija netaknutih divljih rijeka štetnim projektima malih hidroelektrana, namjera Vlade da umjesto kao park prirode Sinjajevinu iskoristi za vojna bojeva gađanja i tim spriječi održivi razvoj tog područja, bušenje Jadrana zbog eksploatacije nafte i gasa i uvrštavanje naftnih platformi u turističku ponudu, skandalozne javne politike i strategije żivotne, sredine koje su mrtvo slovo na papiru, selektivna i neefikasna primjenu zakona, izražen ekokriminal i uopšte loše upravljanje", piše u saopštenju KOR-a.

Iz te koalicije saopštili su da, nažalost, nema drugog načina da pokažu da se ne boje tajkuna:

"Ni svih ostalih, koji su se namjerili da koristeći svoj uticaj na donosioce odluka i od njih zarobljene institucije sistema, otmu i okupiraju naše najvrjednije prirodne resurse, naše istorijsko i kulturno naslijeđe, našu slobodu i garant opstanka.

Zato će 20. septembar biti prilika da svi, koji ne odustaju od održive i slobodne Crne Gore, zajedno, bez obzira na vjersku, partijsku, ideološku i kulturološku pripadnost, izraze odlučnost i spremnost za zaštitu onog najvrijednijeg što su nam ostavili naši preci, a što smo i mi u obavezi ostaviti našim potomcima - naše rijeke, planine, jezera, more. Zato pozivamo sve one koji su nam dali podršku tokom ljeta, u svim do sada realizovanim aktivnostima Koalicije za održivi razvoj, da nam se 20. septembra pridruže na ulicama Podgorice i stanu u odbrani prava na dostojanstven život u zdravoj životnoj sredini".

Bonus video: