I samce čašćavali sa po 70 kvadrata

Iz Savjeta ASK pozvali juče predstavnike izvršne vlasti da se ubuduće suzdrže od čašćavanja sudija i tužilaca Savjet ASK tražio od Radonjića da do sljedeće sjednice pribavi kompletne informacije o svima koji su dobili stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima
11032 pregleda 21 komentar(a)
Neki dobili stanove, pa povoljne kredite (ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay
Neki dobili stanove, pa povoljne kredite (ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay

Aktuelna načelnica Direkcije za intelektualnu svojinu pri Ministarstvu ekonomije Dragana Ranitović, dva puta je o trošku građana rješavala stambeno pitanje, pa joj je u periodu od 2012. do 2016. godine, Vlada dodijelila i stan i kredit pod povlašćenim uslovima.

Veće benefite nego što ih je, shodno Vladinim dokumentima sljedovalo, dobile su i sutkinja Vrhovnog suda Dragica Milačić, ali i direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

Nekadašnja funkcionerka Ministarstava unutrašnjih poslova i javne uprave Dragana Aranitović 2012. je dobila državni stan od 69 metara kvadratnih, što je značajno veća kvadratura nego što za samce predviđa Vladina Odluka o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, a ni Vlada ni Ranitovićeva nikada nijesu demantovale, tadašnja funkcionerka MUP-a 2016. je dobila 15.000 eura kredita pod povlašćenim uslovima.

Taj kredit nikada nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Veličina stana koji se dodjeljuje funkcioneru, određuje se prema broju članova domaćinstva i to: za samca garsonjera ili jednosoban stan...”, stoji u Vladinoj odluci.

Da su se poštovali kriterijumi ove odluke, dvosobne ili dvoiposobne stanove dobile bi dvočlane i tročlane porodice funkcionera.

Ranitovićeva juče nije odgovarala na pitanja “Vijesti” da li je i kada od države dobila stan i kredit, te zašto kredit nije prijavila Agenciji.

Prema posljednjem izvještaju o imovini, Ranitovićeva kao načelnica Direkcije za intelektualnu svojinu zarađuje nešto preko 850 eura mjesečno, posjeduje stan i kreditno je zadužena, ali tvrdi da se radi o gotovinskom kreditu od 12.000 eura iz 2015, sa ratom od 299 eura. Iako kriterijumi kažu da samce sljeduje garsonjera ili jednosoban stan, Mubera Kurpejović je u vrijeme premijerskog mandata Mila Đukanovića dobila dvosoban stan i to od 79 metara kvadratnih. Prema imovinskom izvještaju, Kurpejovićeva je opterećena stambenim kreditom u iznosu od 33.000, sa ratom od 137 eura. Tokom 2018. zaradila je 18.884 eura, od čega 6.600 u radnim tijelima.

Ni Kurpejovićeva nije odgovorila na pitanje da li je kvadratura njenog stembenog prostora u skladu sa Vladinim kriterijumima.

Da se Vladina Komisija za stambena pitanja nije uvijek vodila propisanim kriterijumima, pokazuje i primjer sudije Vrhovnog suda Dragice Milačić.

Ona je u januaru 2018. od Vlade dobila kredit od 20.000 eura za rješavanje stambenog pitanja iako je u tom trenutku bila vlasnica trosobnog stana od 108 kvadrata.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je “Vijestima” da je “sada sasvim jasno zbog čega je Vlada sve ovo vrijeme krila podatke o tome kome je i na koji način riješeno stambeno pitanje o trošku građana, ali i zbog čega se još uvijek kriju podaci o tome šta se dešavalo do 2016”.

Podsjetio je na to da MANS već duže insistira na tome da ovi podaci moraju biti dostupni građanima i da kompletan postupak davanja državne podrške mora biti transparentan kako bi se izbjegle zloupotrebe, kojih je očigledno bilo.

“Do sada objavljeni podaci pokazuju da su stambene kredite dobijali funkcioneri koji ne samo da su već imali stanove i nemalu imovinu, već su bili i dovoljno finansijski sposobni da stambeno pitanje rješavaju i mnogo relaksiranije od običnih građana. Tražiti pomoć od države, a istovremeno kupovati automobile i ostvarivati štednju u desetinama hiljada eura je šamar svakom vrijednom i poštenom građaninu koji od svoje plate pokušava da svojoj porodici stvori osnovne uslove za život”, poručio je Milovac.

Tek dio onoga što se dijelilo “i šakom i kapom”

Milovac smatra i da je mnogo veći problem netransparentnost kompletnog postupka, jer otvara ogroman prostor za sumnju u motive Vlade da na taj način “zadužuje” pojedine javne funkcionere. “Ovo je posebno vidljivo kada su u pitanju stambeni krediti za sudije i tužioce, naročito na onaj dio njih koji je već imao riješeno stambeno pitanje. Pitanje koje se realno nameće je da li možete vrštiti nepristrasnu kontrolu nekoga ko vam je omogućio da za mjesečnu ratu od oko 40 eura dođete u posjed stana od preko 100 kvadrata. Kako do sada objavljeni podaci predstavljaju tek dio onoga što se dijelilo ‘i šakom i kapom’, MANS će nastaviti da insistira na punoj transparentnosti i da traži od Vlade Crne Gore da objavi podatke o kreditimo koji su dati i prije 2016. godine”, poručuje čelnik MANS-a.

Premijer ne zna za stanove mimo kriterijuma

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da ne zna ni za jedan slučaj da je samac čije stambeno pitanje je rješavala Vlada dobio veću kvadraturu od one koja mu zakonom pripada.

“Ne znam, ako imate takav slučaj objavite”, kazao je Marković novinaru “Vijesti”.

Prije toga, pohvalio se kako Vlada rješava i stambena pitanja socijalno ugroženih državljana Crne Gore.

“Pošto ste novinar istraživač, tražite podatke od Ministarstva rada i socijalnog staranja u vezi sa tim koliko smo riješili stambenih pitanja socijalno ugroženim slučajevima... Uđite na društvenu mrežu i pogledajte u Mojkovcu koliko je dodijeljeno socijalnih stanova, između ostalih koje je finansirala Vlada, ove godine. Dakle, mi rješavamo socijalna pitanja, rješavamo pitanja zaposlenih u zdravstvu, ministarstvu unutrašnjih poslova, zaposlenih u obrazovanju, kao što sam rekao, socijalnih slučajeva i zaposlenih u administraciji”.

Bonus video: