Mještani naselja Boreti: Zbog kolektora nam je ugrožen život

Tužiće njemačku kompaniju WTE i Opštinu Budva, jer ne mogu da žive od nepodnošljivog neprijatnog mirisa iz kolektora, zbog čega su i turisti masovno napuštali Bečiće
4798 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje na Vještici, Foto: Vuk Lajović

Mještani bečićkog naselja Boreti tužiće njemačako-austrijsku kompaniju WTE i Opštinu Budva jer im je, kako tvrde, ugrožen život zbog nepodnošljivog smrada koji se širi iz postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici.

Oni su primorani da u večernjim satima zatvaraju prozore na kućama, apartmanima i hotelima, zbog čega su ih u špicu ljeta mnogi turisti napuštali.

„Živimo u Boretima, najljepšem, najzelenijem dijelu Bečića, ali problem nepodnošljivog smrada je ove godine eskalirao. Već dva mjeseca, a problem je naročito bio izražen u špicu sezone, gušimo se od ružnih mirisa koji dolaze iz pravca gradskog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda“, navodi se u otvorenom pismu mještana dostavljenom „Vijestima“.

Mještani navode da su prinuđeni da se na taj način obraćaju kako bi problem bio riješen, jer opštinske službe, iako su ih u više navrata upozoravali, uopšte ne reaguju.

„Ne možemo da živimo jer se smrad širi iz pravca postrojenja po čitavom naselju, ali i zbog povremenog ispuštanja fekalija u potok koji se izliva u more kod restorana. Najiritantnije je u večernjim satima, jer širenje ovih neprijatnih mirisa počinje oko 22 časa i tako do jutarnjih sati. To ne možemo sakriti od turista. Nama je život ugrožen. Doveden je u pitanje opstanak u našim domovima. Više ne znamo ni kome bi se požalili. Bavimo se turizmom, od turizma živimo. Plaćamo takse i poreze. Međutim gosti koje smo ove godine imali, više se sigurno neće vraćati u Crnu Goru“, ističu mještani.

Kako navode, gostima je smetao smrad, ali i prljavština u moru.

„Masovno su se porazboljevali i imali stomačne tegobe. U drugim djelovima Evrope ovakva postrojenja funkcionišu, i nema nikakvih neprijatnih mirisa po okolinu, zar je to smao problem kod nas“, zapitali su se mještani.

I hotelske kompanije „Iberostar“, „Belvi hotels gropu“, „Montenegro stars“, kao i kompanija koja upravlja hotelom „Tara“, podnijele su krajem jula zajedničku tužbu protiv njemačke kompanije WTE zbog velikog ekološkog incidenta koji se tada dogodio kada su fekalije iz šahti na samoj bečićkoj plaži preplavile šetalište, ulazile u plažne barove i kao rijeka se slivale preko kupališta u more. Na hiljade gostiju smještenih u elitnim hotelima “Ibero star belvi“, „Montenegro„ i “Tara“, moralo je tada ostati u svojim sobama, jer se nesnosan miris širio svuda okolo, a radnici hotelskih kompanija uz pomoć opštinskih službi, Vodovoda i Komunalnog morali su da saniraju veliku štetu. Tužba je podnijeta zbog nemjerljive štete koje je nanijeta u jeku glavne sezone, jer su se vodeći tur–operatori TUI, “Nekerman” i “Tomas Kuk” žalili zbog cijele situacije u kojoj su se tih dana nalazili gosti.

Izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda jedan je od najkontroverznijih korupcionaških ugovora koji je bivša DPS-SDP vlast zaključila sa njemačkom kompanijom “Waser tehnik” iz Esena, koja je u većinskom vlasništvu austrijskog koncerna EVN, godinama unazad je predmet istrage Specijalnog tužilaštva. Bivši gradonačelnici, te skiper na jahti Svetozara Marovića, i vlasnik firme “Biotech industries” označili su ga kao šefa kriminalne grupe, koja je izgradnjom postrojenja uzela najmanje tri miliona eura. Upravo ove tranše novca, koje su uplaćivane od 2011. do 2013. omogućile su Maroviću da vrati dug izvjesnom Gojku Kapisodi, od koga je pozajmio pet miliona eura, uvjeravajući ga da taj novac ide za državu Crnu Goru.

Da je bilo korupcije u ovom poslu potvrdio je i nekadašnji direktor WTE za Crnu Goru Ginter Faust, koji je bio i uhapšen.

Opština im za tri godine uplatila 11 miliona eura

Nova gradska uprava Budve samo za protekle tri godine uplatila je kompaniji WTE više od 11 miliona eura.

Prethodna vlast, koja je i zaključila ugovor kojim se Budvi na teret stavlja projekat vrijedan 58 miliona eura, praktično je godinama izbjegavala da izmiruje obaveze i nije uplaćivala ni cent, nakon čega su Njemci, dolaskom nove, opozcione vlasti, zaprijetili da će aktivirati garanciju od 29,3 miliona eura, koju je dala država. Njemci su početkom godine zaprijetili da neće prihvatiti superviziju i da će aktivirati garanciju i od novog gradonačelnika Marka Bata Carevića tražili da superviziju izvrši mješovita komisija. Njima je prije nekoliko mjeseci isplaćeno 3,5 miliona eura na ime dugovanja i čak 800.000 eura za održavanje projekta. Time su Njemci ostali da upravljaju postrojenjem do aprila naredne godine.

Bonus video: