Pabriks pozvao Vojsku CG da koristi letonske poligone: Nadam se da ćemo i mi trenirati u CG, jer nemamo planine

On je pozvao crnogorsko Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore da koriste kapacitete Baltičkog odbrambenog koledža i NATO Centra izvrsnosti za strateško komuniciranje koji se nalazi u Rigi
2715 pregleda 4 komentar(a)
Pabriks i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Pabriks i Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks pozvao je crnogorske vojnike da koriste tu zemlju i njihove vojne poligone za razne vrste treninga, ali i poručio da očekuje da će doći vrijeme kada će njihovi letonski vojnici moći da dolaze da treniraju u Crnoj Gori.

"Jer mi nemamo planine, a potrebne su nam te zajedničke sposobnosti", rekao je Pabriks nakon sastanka sa crnogorskom ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

"Imamo jedan od najvećih vojnih poligona u regionu i namjeravamo da izgradimo nove za vojne vježbe, jer je to potrebno u najmanje dvije svrhe. Znati kako da odbranite svoju državu i takođe, da trenirate sa drugima. Dajemo mogućnost crnogorskim vojnicima da koriste našu zemlju za razne vrste treninga i ja vjerujem da će doći vrijeme kada ćete imati dobre poligone, gdje će naši vojnici moći da dolaze i treniraju, jer mi nemamo planine, a potrebne su nam te zajedničke sposobnosti", dodao je Pabriks.

On je pozvao crnogorsko Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore da koriste kapacitete Baltičkog odbrambenog koledža i NATO Centra izvrsnosti za strateško komuniciranje koji se nalazi u Rigi.

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane piše da je Bošković naglasio važnost bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje i istakao spremnost Crne Gore za njeno intenziviranje i definisanje zajedničkih odbrambenih projekata.

"Iskazao je otvorenost za unaprjeđenje saradnje u oblastima od obostranog interesa i ukazao na značaj zajedničkog doprinosa zemalja saveznica kolektivnom sistemu bezbjednosti. S tim u vezi, ministar Bošković informisao je sagovornika o aktivnom učešću Crne Gore u međunarodnim misijama, o prioritetima u daljoj reformi odbrambenog sistema, kao i o modernizaciji postojećih kapaciteta vojske",saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Naši vojnici imaju mogućnost obuke i vježbanja u jednom zaista opremljenom kampu kakav je u Letoniji, gdje mogu da stiču značajna iskustva, a kasnije i da iskustva prenose na svoje kolege. Mi ćemo nastaviti da prisustvujemo u Ojačanom prisustvu NATO-a na Istoku u Letoniji i da zajednički podižemo sposobnosti i kvalitete naših vojski i individualno svakog pojedinca", kazao je Bošković.

Pabriks je poručio da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate, navodeći važnost njene aktivne uloge u promovisanju evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu i očuvanju globalne bezbjednosti.

Pabriks je istakao i da su crnogorski vojnici koji su u misiji u toj zemlji diplomate na dnevnom nivou, jer učestvuju u raznim javnim događajima, pored toga što su dio vojnih vježbi, koje se sprovode gotovo svakog mjeseca

Bonus video: