"OSTVARILI SMO ZNAČAJAN NAPREDAK"

Pažin: Institucije su danas mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne nasilje nad novinarima

"Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima", kazao je Pažin
2267 pregleda 10 komentar(a)
Pažin, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Pažin, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Crnogorsko društvo i ostala društva Zapadnog Balkana duguju svojim medijima mnogo više od slobode novinara da izvještavaju o bilo kojoj temi, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na prijemu za učesnike konferencije Medijski dani EU-Zapadni Balkan.

On je ocijenio da za punu afirmaciju medijskih sloboda mora najprije postojati ambijent nulte tolerancije prema nasilju nad novinarima, a zatim i pristojan socio-ekonomski položaj novinara i poštena tržišna utakmica u medijskoj industriji.

Naglasio je da Crna Gora čini ozbiljne napore da obezbijedi najveći stepen bezbjednosti novinara. 

"Ostvarili smo značajan napredak u ovom smislu. Danas su naše institucije mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne bilo koji oblik nasilja nad novinarima. Ovo se može vidjeti iz nedavnih istraga, optužnica i osuđujućih presuda protiv odgovornih za nasilje nad novinarima", istakao je Pažin.

Dodao je, takođe, da crnogorske institucije sarađuju sa medijskom zajednicom i civilnim društvom na istraživanju neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima iz prethodnog perioda. 

"To je veoma važno, ne samo za ostvarenje pravde za žrtve, već i da bismo poslali jasnu poruku da će država učiniti sve da otkrije i kazni odgovorne za krivična djela nad novinarima", rekao je Pažin.

On je poručio da je Vlada Crne Gore inicirala sveobuhvatnu reformu medijskih zakona, u cilju daljeg unapređenja zakonodavnog ambijenta za slobodne i profesionalne medije.

"Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima", kazao je Pažin.

Potpredsjednik Vlade je kazao i da kroz nove medijske zakone, Vlada nastoji da uvede fond za podršku medijskom pluralizmu i samoregulaciji, ali i da unaprijedi transparentnost svih oblika javnog finansiranja nezavisnih medija.

Pažin je rekao da su se građani Zapadnog Balkana uvjerili kroz istoriju da mediji imaju moć da oblikuju i štite društvene vrijednosti, ali takođe i moć da podstiču na mržnju i destrukciju.

"Zbog toga, slobodni mediji imaju i veliku odgovornost, da uvjek imaju na umu javni interes kada informišu, obrazuju i zabavljaju naše građane. Ovo jedino može biti postignuto kroz strogo poštovanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva, pristojan socio-ekonomski položaj novinara i pouzdanu zaštitu njihovog profesionalnog i moralnog integriteta", naglasio je Pažin.

Ocijenio je da je konferencija Medijski dani EU-Zapadni Balkan, koja se ove godine prvi put održava u Crnoj Gori, dobra prilika za razgovor o modelima regionalne saradnje koji bi doveli do unapređenja slobode i profesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu.