Pastrmke, lipljena i mladice u Limu više nema

Istraživanje je rađeno četiri dana nakon ekološkog incidenta, a radili su ga profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici
16152 pregleda 18 komentar(a)
Sva riba potrovana, Foto: Euromost
Sva riba potrovana, Foto: Euromost
Ažurirano: 13.09.2019. 14:07h

Nijedan primjerak plemenite ribe pastrmke, mladice, lipljena nije nađen u Limu, prilikom isptivanja vode par dana nakon pomora ribe u toj rijeci, 2. septembra.

To je “Vijestima” saopšteno iz Ribolovnog društva “Sinjavac”.

Istraživanje je rađeno četiri dana nakon ekološkog incidenta, a radili su ga profesori Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici.

Tri dana nakon pomora površinom Lima su plutale ogromne količine ribe.

“Nađeni su primjerci bijele ribe, skobalja, mrene i klena. Smatramo da nadležni organi moraju što prije pronaći počinioce”, kazao je predsjednik tog društva Ismet Softić.

On je dodao da se na potezu mjesta trovanja ribe nalaze mesna industrija, kisela voda, pekara i mljekara.

Ribočuvar Meša Hasanović je kazao da nije dovoljno što je utvrđen uzrok, već pod hitno treba naći i kazniti počinioce.

“Radim više od dvije decenije kao ribočuvar i ovakav pomor nikada nisam vidio. Uginulo je na stotine riba. Ovo je velika sramota šta nam se dešava sa rijekom”, kazao je Hasanović, dodajući da je uginulo na stotine tona ribe, o čemu će konačnu riječ dati komisiija Ministasrtva poljoprivrede koja će procijeniti štetu.

Iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je u uzorcima površinske vode iz Lima pronađen povećan sadržaj nitrita u odnosu na vrijednosti normirane Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda.

Analizu uzoraka vode koje su uzeli nadležni inspektori uradio je Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

“Analiza uzoraka otpadnih voda iz kanalizacione cijevi je pokazala povećan sadržaj ukupnih suspendovanih materija, hemijske potrošnje kiseonika, sulfata i ukupnih ulja i masti u odnosu na normirane vrijednosti. U analiziranim uzorcima otpadnih voda iz kanalizacione cijevi konstatovan je veliki sadržaj sulfida, što ukazuje na nizak sadržaj rastvorenog kiseonika”, naveli su iz Direktorata dodajući da svi rezultati ukazuju na to da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je zapravo deficit rastvorenog kiseonika vjerovatni uzrok pomora ribe u toj rijeci.

Na dvije lokacije na toku Lima kroz Bijelo Polje, sportski ribolovci pronašli su 2. septembra veću količinu uginule ribe.

Softić je rekao da su ribočuvari zapazili uginulu ribu uz obalu Lima, od industrijske zone do mjesta Sutivan i dalje nizvodno.

Bonus video: