UPUTILI URGENCIJU

Koalicija NVO pisala Markoviću: Ova ministarstva blokiraju dodjelu sredstava za projekte

"Očekujemo od predsjednika Vlade da utvrdi odgovornost u ovim resorima i adekvatno se odnesete prema neodgovornom obavljanju posla i direktnom ometanju primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama"
1748 pregleda 1 komentar(a)
Marković, Foto: Zoran Đurić
Marković, Foto: Zoran Đurić

Koalicija NVO Saradnjom do cilja saopštila je danas da je uputila urgenciju predsjedniku Vlade Crne Gore povodom neodgovornog djelovanja nekoliko ministarstava u Vladi koja onemogućavaju adekvatnu primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) i blokiraju procese dodjele sredstava za projekte NVO u tekućoj godini.

"Konkretno, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sporta, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke još uvijek nijesu objavili odluke o dodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za ovu godinu. U pitanju je ukupno čak 18 neobjavljenih odluka za isto toliko konkursa", navodi se u saopštenju Koalicije NVO Saradnjom do cilja.

Ova Koalicija NVO je pozvala Vladu da se navedena ministarstva obavežu da u hitnom roku objave odluke o dodjeli sredstava za projekte NVO i omoguće realizaciju projekata u brojnim oblastima.

"Sva pomenuta ministarstva su objavili konkurse za projekte prije nekoliko mjeseci, neka ministarstva prije čak pola godine, a odluke o dodjeli sredstva još nisu objavljene. Podsjećamo da se, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, na godišnjem nivou objavljuju konkursi za projekte NVO, koji treba da se realizuju u tekućoj godini. Kako je već 9-ti mjesec tekuće godine, postavlja se pitanje kako će se uopšte projekti sa ovogodišnjih konkursa realizovati u ovoj godini. Objektivno, najveći broj projekata će se vjerovatno realizovati u narednoj godini, što direktno utiče na dinamiku podržanih projekata, ostvarenje njihovih ciljeva, zadovoljstvo korisnika, narušavanje propisanih rokova i dovodi u pitanje cjelokupni koncept finansiranja programa i projekata NVO. Ovakva praksa se ponavlja već drugu godinu zaredom, od početka primjene zakona, i sada smo objektivno zabrinuti za volju, spremnost i kapacitete ministarstava, ali i Vlade da omogući finansiranje projekata NVO", kazali su iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja .

Oni poručuju da pored hitnog objavljivanja odluka i deblokiranja procesa finansiranja projekata NVO od strane pomenutih ministarstava, očekuju i jasne odgovore zašto nisu u stanju da, neki čak u roku od šest mjeseci, sprovedu postupak ocjenjivanja i odlučivanja o projektima.

"S obzirom na to da druga ministarstva to učine u roku 60 dana, vjerujemo da problemi nisu ni u procedurama ni u zakonskim rješenjima, već u pojedincima i njihovoj odgovornosti prema obavezama. Očekujemo od predsjednika Vlade da utvrdi odgovornost u ovim resorima i adekvatno se odnesete prema neodgovornom obavljanju posla i direktnom ometanju primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama", zaključuje se u saopštenju Koalicije NVO Saradnjom do cilja.